Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

07. 11. 2017. Petrovac na Mlavi

Izvor: SO Petrovac na Mlavi

Samostalna izložba slika Miće Adamovića

U Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi otvorena je izložba slika Miladina Miće Adamovića iz ciklusa „Erotikorn“. Izložbu su otvorili direktorka Zavičajnog muzeja Žaklina Perić, autor izložbe Mića Adamović i kustos i selektor izložbe Milica Ilić.

Mića Adamović je novinar i publicista iz Beograda, koji je rodom Petrovčanin i koji se celi svoj život bavi slikarstvom, kao jednim od hobija kojim je potpuno posvećen. Do sada je izlagao na humanitarnim aukcijama, a izložba u Zavičajnom muzeju zapravo je prvo javno predstavljanje umetnikovih likovnih radova, posle dugog niza godina, van prostora Adamovićevog umetničkog ateljea koji se nalazi u porodičnoj kući u Petrovcu na Mlavi i u kojem su izložene njegove slike, ali zasada, samo za privatne posete. Time je Zavičajni muzej uzeo ekskluzivitet u predstavljanju Adamovićevih likovnih radova u rodnom Petrovcu na Mlavi.

Izložbu čine 26 radova iz ciklusa „Erotikorn“, koji je autor sporadično radio paralelno sa ostalim ciklusima i temama kojima se bavi više od 30 godina. Radovi iz ciklusa „Erotikorn“ bave se dijalogom podsvesnog i svesnog kroz igru dva glavna motiva – žene i klipa kukuruza. Žena kao simbol lepote i plodnosti i klip kukuruza kao metafora života, ploda, muškarca. Metaforu svog slikarskog opusa „Erotikorn“ – klip kukuruza, Adamović transformiše u nadrealne forme, te je klip kukuruza i leteći brod, pozornica, kuća, muškarac. Ljubav čoveka i žene i sve ono sa čime se ta ljubav tokom života nosi, na jedan maštovit način, autor je vešto prikazao koristeći realne oblike u nerealnim odnosima. Sa druge strane vrlo angažovano koristi iste motive kako bi preneo ličnu impresiju mnogih društveno-politički dešavanja u zemlji i svetu.

Izložba je otvorena do 15. decembra 2017. godine, a Galerija Zavičajnog muzeja je otvorena svakog radnog dana od 8 do 20 časova, radnim danima i subotom od 10 do 14 časova.

Nema komentara.

Ostavi komentar