Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

06. 11. 2017. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom 93

Bijenale "U svetlosti Milene" - Grand prix Katarini Zarić

Gran prix 16. bijenala “U svetlosti Milene” dodeljen je grafičarki Katarini Zarić za delo “Dvorana odlazaka”, rađeno tehnikom ulje na platnu.


Za delo “Dvorana odlazaka”,  rađeno tehnikom ulje na platnu, gran prix 16. bijenala dodeljen je grafičarki Katarini Zarić. Druga nagrada pripala je slikarki i  grafičarki Snežani Petrović za delo “Skriveni putnik”, tehnika ulje na platnu, dok je treća nagrada dodeljena Stojanu Đuriću za diptih (slika na dva platna) “Krila” u kombinovanoj tehnici.

 


Bijenale “U svetlosti Milene”, manifestacija  posvećena delu Milene Pavlović Barili, počelo je izvođenjem Teodore Dimitrijević, muzičkog rukovodioca simfonijskog orkestra  “Gvardija” uz pratnju Ilije Rajkovića, profesora muzičke škole.

Selektor ovogodišnjih bijenala Ana Milošević, istoričarka umetnosti  rekla je da joj je osnovno merilo pri ocenjivanju bilo Milena Pavlović Barili. Umetnici ovogodišnjih bijenala su u svoja stvaralačka dela provlačili “krilata bića” koja su bila i lajtmotiv izložbe.

“Dodatni zadatak koji je ove godine postavljen pred umetnike bio je tematski, da reaguju ili komentarišu Milenina tako draga krilata bića, na anđele, Erosa, Tanatosa, Hipnosa, Hermesa, ptice, leptire, krilate antičke statue, krilate vaze, maske.”, rekla je Milošević.

Ona je navela da je izazov prihvatilo 16 umetnika, među njima i umetničko-literarni dvojac, različitih likovnih poetika i različitih generacija. Trojica umetnika iz Crne Gore, Makedonije i  Češke republike koji su ovom bijenalu dali internacionalni karakter.

Dobitnica  grand prix, Katarina Zarić je osvojila četrnaest nagrada iz oblasti grafike, slikarstva i ilustracije. Imala je 25 samostalnih izložbi u Srbiji, Švedskoj, SAD-u, Nemačkoj, Italiji, Češkoj republici, Francuskoj i Republici Srpskoj. Živi i radi u Beogradu.

Na samom početku manifestacije, Ljiljana Dabić, upravnica galerije Milena Pavlović Barili rekla je prisutnima da je ovo prilika “da se svi zajedno oplemenimo umetnošću kojom je Milena disala.”  

Bijenale je otvorio gradonačelnik grada Požarevca, Bane Spasović. 

Nema komentara.

Ostavi komentar