Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

05. 11. 2017. Golubac

Autor: 2 Izvor: Danas

Tvrđavu posetilo 55.000 turista

Građevinski radovi na Golubačkom gradu biće završeni do prve polovine decembra, a kraj kompletne rekonstrukcije planiran je za april 2018. godine.

Iako je glavna turistička sezona iza nas, u Golupcu i dalje puno posetilaca, piše Danas.

Najveća atrakcija ovog turističkog gradića na obali Dunava od ove godine jeste Centar za posetioce "Tvrđava Golubački grad", a od 2018. godine biće poseta restaurisanom utvrđenju i prostoru oko njega koji će biti arheološko-turistički kompleks. Zasad, dok su radovi u toku, nije moguće prići nekadašnjoj visokoj srednjovekovnoj tvrđavi sa devet kula i luci, vešto podignutoj na strmoj litici kojom počinje klisura.

Od početka godine Golubačku tvrđavu posetilo je oko 55 hiljada turista, što je iznad očekivanja, kažu u Privrednom društvu "Tvrđava Golubački grad", koje vodi brigu o realizaciji projekta obnove tvrđave. U okviru godišnje planirane posete ovog kompleksa u Privrednom društvu planirali su posetu od oko 10.000 posetilaca, pa je od januara kada je počela sezona, pa do danas, ova poseta skoro pet puta veća.

"Zadovoljna sam ovom posetom i zahvaljujući našim radnicima, uz pomoć lokalne samouprave, uspeli smo da pružimo dobru uslugu našim gostima. Posebno smo u julu i avgustu imali veliki broj poseta, mada je i ovaj topao oktobar dobro posećen. Na osnovu ove prve sezone, nadam se da će ovaj kompleks biti posećen svih 12 meseci u godini. Pošto će od naredne godine biti otvorena Tvrđava za posetioce, već sada radimo na novim sadržajima naših usluga i to će biti drugačiji pristup prema našim gostima" kaže prof. dr Iskra Maksimović, direktorka preduzeća "Tvrđava Golubački grad".

Građevinski radovi na tvrđavi biće završeni do prve polovine decembra ove godine, a kompletna rekonstrukcija planirana je za april 2018. godine, kada će Tvrđava primiti i prve posetioce.

"Sve kule i bedemi biće završeni, a do 15 decembra ove godine po ugovoru izvođač radova mora da uradi i unutrašnje radove, sem kule dva, koja ostaje potpuno sa strane, tako da će ostati da se završe detalji staza i detalji ulaza u tvrđavu, jer su u toku arheološka iskopavanja ulaza i skidanje magistralnog puta. Ovi radovi ostaće da se završe do aprila naredne godine, pa se nadam da će tada drevni grad posle rekonstrukcije primiti i svoje prve posetioce" dodala je Maksimović.

Prilikom radova na obnovi Golubački tvrđave pronađeni su ostaci turskog kupatila, a sredstva za njegovu rekonstrukciju obezbediće vlada Turske. U privrednom društvu "Tvrđava Golubački grad" pored turističkih poseta ove godine organizovali su i kulturne manifestacije od kojih su pesnička reč, koncert filharmonije mladih, prezentacija vina iz srednjeg veka i druge, a u narednoj turističkoj sezoni u planu su i novi sadržaji koji bi bili primamljivi za domaće i inostrane posetioce.

Izložbeni prostor u turskom hamamu

“Dolazili su kod nas predstavnici turske države i agencije TIKA kao i predstavnici Ministarstva, razgovarali smo o Hamamu i dogovorili da Turska vlada finansira rekonstrukciju ovog arheološkog nalazišta, što je veoma važno. Jer, ovaj objekat se dugo nalazio pod zemljom i sada kada je otkriven, izložen je vremenskim neprilikama i preti mu još veće propadanje, pa se pod hitno mora rekonstruisati ili konzervirati. U ovom slučaju to će biti potpuna rekonstrukcija, ali neće imati namenu kao što je u to doba imao, već će to biti izložbeno-kulturološki prostor za posetioce” naglasila je prof. dr Iskra Maksimović.

 

Tekst je deo projekta „Ka Evropi“ koji je sufinansiran sredstvima Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u oblasti javnog informisanja za 2017.godinu, a koji realizuje Boom 93.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije