Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

05. 11. 2017. Petrovac na Mlavi

Autor: 2 Izvor: B92

Petrovac na Mlavi dobio fabriku peleta od 3 mil €

Kompanija Eko Step Pelet otvorila je u Petrovcu na Mlavi novi pogon za proizvodnju peleta.

U fabriku je uloženo oko tri miliona evra, a zaposleno je 32 radnika.

Sredstva su uložena u preuzimanje iz stečaja, restauraciju proizvodnog pogona i nastavak proizvodnje, navodi se u saopštenju kompanije.

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić podsetio je na značaj ovakvih projekata kojima se direktno podržava koncept zaštite životne sredine i principa održive energije, na čemu i Vlada intenzivno radi.

"Srbija mora da prepozna i da koristi one potencijale koje ima, a obnovljiva energija, pre svega bio masa, kao najveći deo našeg potencijala to bez sumnje jesu. Zato je važno da imamo što više ovakih projekata, da koristimo ono što imamo i razvijamo se. Srbija čini maksimum napora da poveća ekološku svest i poveća učešće obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije. Mi imamo ciljeve koji su vrlo ambiciozni. To je da dostignemo tih 27% u ukupnoj potrošnji energenata iz obnovljivih izvora energije do 2020. Dobro nam ide, ali ima mnogo mesta i segmenata u kojima možemo da napredujemo. Bio masa jeste naše blago i moramo da ga koristimo. Činimo velike korake da toplane širom Srbije pređu na bio masu, promovišemo pelet kao sjajan energent i pozivamo ljude koji nisu u sistemu daljinskog grejanja, koji koriste ugalj i fosilna goriva da pređu na pelet. To je dugoročno važno za sve nas i genercije koje dolaze", kazao je Antić, prenosi eBraničevo.

Pelet je, objašnjava ministar, izuzetno kvalitetan energent koji 95% mase pretvara u toplotnu energiju, i to bez smole opasne po kotlove. Može da koristi sanitarnu seču ali i viškove i otpad od drveta. Među merama kojima se podstiče upotreba ovog energenta, bilo je i smanjenje PDV sa 20% na 10%, što je uticalo na to da zabeležena potrošnja peleta bude viša za 25%.

U tome je šansa svih fabrika koje se bave ovakvom proizvodnjom.

Cilj je da proizvodnju i potrošnju sa sadašnjih 250 000 tona, podignemo na 500 000. Time ćemo u individulanim domačinstvima smanjiti potrošnju uglja za oko 35%, što je sa ekološkog stanovišta vrlo značajno – zaključio je Antić.

Od ukupnog iznosa investicije, Eko Step Pellet je deo uložio i u logističko sredjivanje radnog i gradjevinskog prostora, a pažnju je posvetio i ekološkom aspektu investicije sa mogućnošću daljeg razvoja.

Reč je o kompleksu gde je ranije već poslovala fabrika peleta - Eko Wood, koja je otišla u stečaj 2015. godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije