Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

05. 11. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Pre 108 godina rođena Milena Pavlović-Barilli

Na današnji dan pre 108 godina u Požarevcu je rođena Milena Pavlović-Barili, srpska slikarka i jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva velika rata.

Na svom umetničkom putu studirala je slikarstvo u Beogradu i Minhenu. Slikarski simboli su joj bili između sna i jave, ženski setno ljupki likovi, velovi, krilati mladići na štulama, antički stubovi, Venere bez ruku, harlekini, biste, lepeze, ptice, a kasnije u njenom trećem, prelaznom periodu i simboli diskretnijeg nadrealizma.

Jugoslaviju je napustila 1930.godine i čitavu deceniju provela je u Španiji, Rimu, Parizu i Londonu, gde se družila i izlagala sa evropskom umetničkom elitom, Žanom Koktoom i Andre Bretonom. Tada je važila za jednog od predstavnika nadrealističkog ili metafizičkog romantizma. Tokom 30-ih godina prošlog veka Izlagala je u Londonu, Parizu i Rimu, a 1939. otišla je u Njujork, gde je živela sve do svoje iznenadne i prerane smrti 1945.godine.

U SAD je pored slikarstva radila na komercijalnom dizajnu za modne žurnale.

Za života je uradila preko 300 radova, puno skica i crteža. Mnoga platna nalaze se u kući-muzeju u Požarevcu, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, kao i u Rimu.

U Požarevcu, osim galerije-fondacije koja se nalazi u njenoj kući, postoji bista slavne slikarke kod Centra za kulturu, kao i murali sa motivima njenih dela.

U njenu čast održava se i bijenale "U Svetlosti Milene" koje okuplja najbolje savremene akademske slikare Srbije.

Ime proslavljene umetnice nosi gradski ženski hor koji ima zapažene uspehe u zemlji i inostranstvu, kao i lokalno udruženje likovnih umetnika.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije