Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Ko nema sedišta za decu, platiće kaznu i do 120.000 dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

05. 11. 2017. Beograd, Požarevac

Autor: 2 Izvor: Novosti, Boom93

Ko nema sedišta za decu, platiće kaznu i do 120.000 dinara

Novi predlog izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije posebnu pažnju posvećuje deci u saobraćaju. Dečja sedišta obavezna dok mališani ne narastu preko 135 centimetara.

Kazna za nesavesnog vozača koji bude vozio dete bez auto-sedišta u Srbiji, umesto sadašnjih maksimalnih 30.000 iznosiće i do 120.000 dinara, pišu Večernje novosti.

Tako određuju izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja koji bi uskoro trebalo da se nađu pred poslanicima Skuštine Srbije.

Sedišta za najmlađe moraće da imaju odgovarajući atest, a biće obavezna za svako dete dok ne dostigne 135 centimetara visine.

“Izmene Zakona predviđaju da se kazne za vožnju deteta van sedišta povećaju i da budu i do 120.000 dinara” kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije Damir Okanović.

Pre dve godine je usvojena Strategija o bezbednosti saobraćaja Srbije koja predviđa da nijedno dete ne nastrada u saobraćaju od 2020. Nažalost, prošle godine je u Srbiji u saobraćajnim nesrećama nastradalo 12 dece. Od toga osam u kolima roditelja i sva su vožena bez odgovarajuće opreme.

“Ove godine je situacija još gora i do sada je nastradalo 14 dece.  Kazne su tu da nateraju roditelje kada nikakvi apeli i edukacija ne mogu da ih uvere da posvete maksimalnu pažnju prevozu svoje dece.” kaže Okanović.

Pročitajte još: Grad Požarevac podelio besplatna auto sedišta za decu

Važeći Zakon kaže da dete do tri godine starosti mora da se prevozi u bezbednosnom sedištu, što se u praksi pokazalo kao neodgovarajuće. Zato će u bezbedonosno sedište morati sva deca uzrasta do 135 centimetara. U pojedinim evropskim zemljama propisano je i da je ta visina najmanje 150 centimetara.

Prema trenutnim propisima, kazna za prevoz dece u krilu ili na prednjem sedištu bez auto-sedišta, iznosi od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora, uz šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri meseca. Kazne mogu biti i veće ako je izazvana saobraćajna nezgoda. Po predloženim izmenama, uz novčanu kaznu od 30.000 do 120.000 dinara, predviđena je i kazna zatvora do 30 dana, 14 kaznenih poena i osam meseci zabrane upravljanja vozilom!

Pročitajte još: Grad Požarevac kupuje 700 dečijih auto sedišta

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije