Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  U „Kasperu“ bili policija i inspekcije. Gradonačelnik kaže da je u kontaktu s ministrom odbrane
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

04. 11. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

U „Kasperu“ bili policija i inspekcije. Gradonačelnik kaže da je u kontaktu s ministrom odbrane

Nakon saopštenja Vojnog sindikata Srbije koji je u petak naveo kako dvojica pripadnika vojske u sredu nisu bila uslužena u kafeu „Kasper“, „samo zato što su nosili uniformu Vojske Srbije“, oglasila se i lokalna samouprava u Požarevcu. Po ovom slučaju postupaju republičke inspekcijske službe, ali i policija, saznaje Boom 93.

Danas se oglasio gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović koji je pred novinarima pročitao saopštenje u kome piše kako lokalna samouprava očekuje da nadležni organi utvrde šta se zaista dogodilo, utvrde istinu i preduzmu odgovarajuće mere.

Gradonačelnik je, između ostalog, rekao kako je u stalnom kontaktu sa ministrom odbrane.

„Saglasni smo u tome da ne sme biti nijednog oblika diskriminacije, kako u Požarevcu, tako i u zemlji. Posebno prema vojsci Srbije koja je naša svetinja“, izjavio je Spasović.

U ovom saopštenju se navodi i kako je lokalnu samoupravu ali i „sve Požarevljane iznenadila vest koju su preneli pojedini mediji, a u kojoj se kaže da osoblje jednog ugostiteljskog objekta nije htelo da usluži uniformisana vojna lica, uz obrazloženje da nisu dobrodošli.“.

Inače, mediji su za navedeni slučaj obavešteni saopštenjem Vojnog sindikata Srbije koji se u svojoj zvaničnoj objavi pozivao na raspoložive podatke do kojih je došao  i naveo kako je razlog „to što vlasnik ovog ugostiteljskog objekta ne voli vojsku i kako kaže, on u svom kafiću određuje pravila i da srpski vojnici tu nisu dobrodošli“.

Osim isticanja „da se radi o najgoroj vrsti diskriminacije, ali i uvrede simbola Vojske Srbije i same države Srbije i grube povrede ljudskih prava zagarantovanim Ustavom“, vojni sindikat je u saopštenju pozvao sve nadležne inspekcije i institucije da preispitaju rad pomenutog kafea.

Sindikat je otišao i korak dalje, pa je ovaj slučaj uporedio sa dešavanjima u bivšim jugoslovenskim republikama devedesetih godina prošlog veka.

„Ne zaboravimo da su se slične stvari dešavale u Hrvatskoj i Sloveniji devedesetih godina i da su tako krenuli nemili događaji. Doživeli smo da u Srbiji srpski vojnik ovakvim postupcima bude građani drugog reda, a i potpuno je nenormalno da nekome u Srbiji, smeta srpska uniforma, iako mu je u toj državi omogućeno da radi i zaradi kroz ugostiteljsku delatnost“, navedeno je u saopštenju sindikata.

Konferencija za novinare u gradskoj upravi, na kojoj se gradonačelnik pojavio sa nekoliko članova gradskog veća i nekim direktorima javnih preduzeća i ustanova, danas je završena bez ustupanja prava novinarima da javno postave pitanja.

Vlasnik „Kaspera“ danas nam je rekao da ne želi da izjavljuje bilo što u vezi ovog slučaja dok ne vidi šta će biti ishod svega što se dešavalo danas i prethodnih dana.

Boom 93 nezvanično saznaje da su u sredu u kafeu „Kaper“ boravila dvojica pripadnika Vojske Srbije“, oficir i podoficir koji su se nalazili na službenom putu. Njih konobar nije hteo da usluži i nakon toga su napustili objekat. Ništa se nije dešavalo do saopštenja koji je Vojni sindikat objavio u petak. Danas je u kafeu bila policija, ali i nekoliko različitih republičkih inspekcija.

Čitav slučaj je pokrenuo i raspravu na društvenim mrežama. Građani su na različite načine reagovali na saopštenje vojnog sindikata, a pojedinci su ukazivali i da su se u pomenutom objektu koji se nalazi u užem centru Požarevca ranije bilo incidenata u kojima su učestvovala naoružana lica u vojnoj uniformi.

Nezvanično saznajemo i da vlasnik kafea tvrdi da je o svemu prvi put obavešten u petak i to u telefonskom razgovoru sa novinarom jednog beogradskog lista. Takođe on tvrdi i da nikada nije zabranjivao konobarima da uslužuju uniformisana lica, kao i da to nije ni politika ni praksa u ovom ugostiteljskom objektu.

sub

11.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 22:34

Sve mi se cini

Da neko hoce da "udje" u Casper tj da ga otme ma mapredni nacin! Prknoljubi!

Odgovori
sre

08.11.

2017.

Neko [neregistrovani] u 17:47

Vojska

A da li bi bio zabranjen ulaz nekom napumpanom ,celavcu sa kajlom i utokom.Takvog bi služili i klecali mu ,a momcima u uniformi koji su otišli dobrovoljno da služe vojsku u nadi da će se zaposliti pri vojsci i pošteno izdržavati porodicu, se zabranjuje ulaz!!!SRAMOTA

Odgovori
sre

08.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 17:37

tuzni skup

i ovi sastrane ucestvuju u budalastinama.

Odgovori
sre

08.11.

2017.

Posetioc [neregistrovani] u 10:41

Led, led, sladoled

Ova rečenica ,,u stalnom kontaktu sa...,, , zvuči alarmantno, kao da je opstanak sveta u pitanju, a uostalom i koristi se na globalnom nivou kod kriznih situacija i žarišta.Ovo je lokal i na lokalu se utvrdjuju činjenice i rešava problem, ako je uopšte nastao.Pa i da se izgovori, ne treba podrška iza ledja lokalnih funkcionera sa slike i ovakva zabrinutost kao na slici, pogotovu pomoć ministra.Tako deluje kao da je lokal nemoćan da utvrdi šta se tačno dogodilo, pa se od ministra očekuju radnje tipa maltene mobilizacije.Pustite nadležne organe da rade svoje, a ne da se kalkuliše zatvaranjem.
Povremeno odsedim u Kasperu i nisam nikada uočio neljubaznost zaposlenih, niti čuo od drugih da se žale.Eventualno čekanje na uslugu pripisivao bih gužvi u lokalu.A iskreno ,najbolji sladoled u gradu je upravo tu.

Odgovori
sre

08.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 07:47

MARGARIN

I ovaj poceo da saziva konferencije za medije, kad neko predje na crveno svetlo! Da li on zna koji je njegov posao? Sramota

Odgovori
uto

07.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 20:34

Re: prognoza

bice iz keca u dvojku

Odgovori
pon

06.11.

2017.

Pera [neregistrovani] u 21:23

povratak otpisanih

Svaba protiv patrizana.....1-0

Odgovori
pon

06.11.

2017.

Tabačnica resident [neregistrovani] u 12:56

Bane priberi se !

Diskriminacija prema ženama u Gradskoj upravi može a ovo ne može !

Odgovori
pon

06.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 12:07

Re: Rasipanje paznje

...Mnogo se radi na uspostavljanju reda, investicijama i dovodjenju investitora pa protivnici namerno pale pozare da bi se vlast bavila tracevima, a ne mnogo ozbiljnijim stvarima.

Hočeš jarane reći da su vlasnici kafića krivi jer nesposobna vlast nema rezultate? Oni su krivi i ovom Kostiću što je pobegao iz Autotransporta i vratio se da "krsti jariće"?
Kakve veze ima pomenuti događaj sa čelnicima grada? Kao da nadležni ne znaju šta im je posao pa Bane ( bez rezultata) treba da im daje instrukcije?
Bolje bi bilo da je Spasović zahtevao da se istraži ko je oskrnavio Čačalicu, postavljene su sprave za vežbanje mimo zakona! Čak se i slikao kao da je nešto pametno uradio!
Da li je istraženo zbog čega je predsednik u Kostolcu udario građanina?
Ko je kriv zbog toga što su krili da pijemo neispravnu vodu?
Ne lupetaj, molim te, koliko decenija je potrebno Spasoviću da dovede stranog investitora i otvore bar jedno radno mesto?
Vreme je da nesposobna vlast pakuje stvari...
Umesto što se sekiraš zbog Spasovića, bolje ti je da naučić da pišeš, slova su ti "ćosava"!!!

Odgovori
pon

06.11.

2017.

Mama [neregistrovani] u 08:05

Deca

A sto nemamo mesta za decu u vrticima? To nije interesantno? Sto se ne oglasi povodom toga? zar to nije vaznije od zbivanja na carsiji

Odgovori
pon

06.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 06:33

i ranije je bilo isto

Ovo nije prvi put. Desavalo se to u kasperu i ranije.

Odgovori
ned

05.11.

2017.

Ax [neregistrovani] u 10:30

happening

wao, nesto se zapravo i desava u ovoj palanci

Odgovori
ned

05.11.

2017.

Sirogojno [neregistrovani] u 10:23

Rasipanje paznje

Ovo je cista politicka provokacija da bi celnici grada zaratili sa svima, posebno sa mocnim kafedzijama koje su sve prethodne vlasti ljuljale i nikada nisu smele da im se suprotstave. Mnogo se radi na uspostavljanju reda, investicijama i dovodjenju investitora pa protivnici namerno pale pozare da bi se vlast bavila tracevima, a ne mnogo ozbiljnijim stvarima. Znamo mi svi koje su kafedzije poznate u gradu kojima niko ne sme da stane na crtu jer se zna da su na svasta spremni pa se sve dize na nivo da rukovodstvo grada mora da reaguje i da stvori sebi neprijatelja.

Odgovori
ned

05.11.

2017.

Požarevljanin [neregistrovani] u 08:51

Ni krivi ni dužni

Šta god Vojni sindikat izjavljivao vojnici nisu krivi. Oni služe državi. Ako je sve ovo istina zatvorite kafić ako je gazda tako naredio, a ako gazda nije kriv nego konobari, dajte im otkaz ali da ne mogu nigde da rade u Požarevcu. Ipak neki kodeks ponašanja mora da postoji. Vojnici svratili da popiju piće, a ne da pričaju o tome šta je Vojni sindikat izjavio. Danas izbacili vojnike, sutra će neku nacionalnu manjinu da izbace. STOP DISKRIMINACIJI - GRAD I DRŽAVA MORAJU DA REAGUJU I NAJSTROŽIJE TO SANKCIONIŠU

Odgovori
ned

05.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 07:09

Bojkot

Nisam vojnik ali u taj kafic vise ne ulazim

Odgovori
ned

05.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 01:08

Zaludne price

Ovaj bane je nacisto izgubio kompas, non stop bulazni, a vi tome pridajete paznju.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije