Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

03. 11. 2017. Beograd, Požarevac

Izvor: Politika

Nafta poskupela 15 dolara a dizel manje od dinar

Evrodizel poskupeo je za poslednjih sedam dana manje od jednog dinara, pa se litar na domaćim pumpama toči po ceni od 147,85 umesto 146,95 dinara. S ovom cenom, Srbija je i dalje u vrhu zemalja sa najskupljim dizelom. Skuplji je samo u Grčkoj i Albaniji.

Razlog su i dalje velike akcize na ovaj derivat gde se od svakog litra u budžet sliva 55,5 odsto od maloprodajne cene, ili 82,10 dinara.

Cene benzina i tečnog naftnog gasa nisu se menjale od juna, već su sve niže, s tim što se državi po svakom litru benzina plaća 79,49 dinara ili 56,3 odsto od cene, a tečnog naftno gasa 36,73 dinara ili 49,4 odsto.

Poskupljenje goriva ne očekuje se ni narednih dana, iako je nafta od juna, kada je poslednji put menjana cena benzina i tečnog naftnog gasa, poskupela 15 dolara i juče se prodavala iznad 60 dolara za barel.

– Do poskupljenja za sada neće doći. Može se samo desiti da pojedini derivati pojeftine, uprkos ovako velikom skoku cene barela nafte koji stalno raste od juna. Do većih pomeranja cena nije došlo zbog velike konkurencije na tržištu s jedne strane, ušteda koje su trgovci napravili tokom leta, kada je cena nafte bila oko 15 dolara niža, a oni na pumpama nisu snižavali cene. Ali i činjenice da je kurs dolara stabilan i niži nego u junu – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Inače, kada je barel nafte na berzi koštao 44,82 dolara benzin i dizel su u Srbiji bili skuplji tri do četiri dinara, nego sada kada je nafta skuplja.

Više informacija možete pročitati OVDE.

sub

04.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 07:30

evro

evro pada nafta raste.

Odgovori
pet

03.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 12:26

Pa sta

Da vam ne valja glasali bi drugacije.Imate rekordno povecanje plata i nema kukanja zbog jednog dinara poskupljenja

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije