Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

02. 11. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Od naredne godine novogodišnji paketi za svu decu?

Gradska uprava u Požarevcu ove godine je iz budžeta obezbedila 1.000 novogodišnjih paketića koji su namenjeni za decu romske populacije na teritoriji grada. Ova vrsta nabavki u budžetu se realizuje duži niz godina, a u gradskoj upravi nam je rečeno da se od naredne godine više neće sprovoditi. Sada postoji više izdvajanja iz budžeta za novogodišnje pakete, a rečeno nam je da je cilj da se obezbedi po paket za svako dete u Požarevcu.

Gradska uprava je predvidela je pola miliona dinara u budžetu za nabavku novogodišnjih paketa koju bi trebalo da dobije 1.000 dece u Požarevcu, ali po spiskovima koje sačinjava nekoliko romskih udruženja koje funkcionišu na teritoriji Požarevca, Kostolca i okolnih sela.

Javna nabavka još uvek nije okončana, a predviđeno je da svako dete dobije novogodišnji paket sa ukupno 10 slatkiša i grickalica.

U gradskoj upravi je Boom 93 rečeno da će od naredne godine ova vrsta davanja iz budžeta biti ukinuta. Jedan od problema je što se izdvajanjem novca samo za romsku populaciju u podređen položaj postavljaju deca iz drugih populacionih grupa. Osnov za dobijanje paketa u ovom slučaju nije socijalni status deteta, već samo pripadnost određenoj grupi, odnosno evidencija u nekom od udruženja koje okuplja ovu manjinsku skupinu. Takođe, nije reč o novcu koji je u budžetu predviđen u okviru lokalnog Akcionog plana za unapređenje polođaja Roma.   

Kako se novac za novogodišnje paketiće iz gradskog budžeta izdvaja u više navrata i po različitim osnovama, dešava se da pojedina deca pred Novu godinu dobiju dva i više paketića, a ima i onih koji ostanu bez poklona. Novac izdvajaju i određene ustanove, poput Centra za socijalni rad, ali i Turističke organizacije koja je ranije deci delela paketiće na trgovima, ali po principu „ko naiđe i dok ima“. Pored toga što su mnogi ostajali bez poklona, stvarale su nepotrebne gužve kojima se ugrožavala i bezbednost samih mališana.

Sada se, kako nam je objašnjeno, traži način da se od naredne godine za svako dete u Požarevcu obezbedi po jedan novogodišnji paketić koji će biti plaćen iz budžeta, bez obzira na socijalni status ili pripadnost određenoj manjinskoj skupini.

čet

02.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 12:05

Zivi bili pa videli

Ne znam kako to mogu da urade, a da se neko dete ipak ne preskoci. Ideja je dobra.

Odgovori

Ostavi komentar