Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

01. 11. 2017. Beograd, Požarevac

Izvor: Večernje novosti

Veća dobit na dinarske uloge

Štednja građana doprinosi stabilnosti finansijskog sistema. Do oktobra ove godine građani oročili 9,3 milijarde evra i 49,3 milijarde u domaćoj valuti.

Depoziti stanovništva predstavljaju značajan izvor finansiranja banaka i doprinose stabilnosti finansijskog sistema. Sa stanovišta građana, štednja je najsigurniji način očuvanja vrednosti novca i omogućava buduću potrošnju. Zbog toga je od posebnog značaja stvaranje okruženja koje će podsticati njeno prikupljanje i kontinuirani rast. Narodna banka Srbije doprinosi stvaranju povoljnog ambijenta postizanjem i očuvanjem niske inflacije i relativno stabilnog deviznog kursa, kao i jačanjem finansijske stabilnosti.

Na kraju septembra 2017. godine devizna štednja stanovništva položena kod banaka u Srbiji iznosila je 9,3 milijarde evra, što je povećanje u prvih devet meseci ove godine za 0,3 milijarde evra. Dinarska štednja stanovništva u domaćim bankama iznosila je 49,3 milijarde dinara, što je trostruko veći iznos nego krajem 2012. godine. Ovi podaci jasno ukazuju na poverenje stanovništva u domaći bankarski sistem.

- Više kamatne stope na dinarsku u odnosu na deviznu štednju (na koju su kamatne stope bliske nuli), niska i stabilna inflacija, postignuta i očuvana relativna stabilnost dinara prema evru u proteklih pet godina, kao i povoljniji poreski tretman prihoda na dinarsku štednju (ne oporezuje se) u odnosu na prihod na štednju u devizama (koji se oporezuje po stopi od 15 odsto), govore u prilog većoj isplativosti štednje u domaćoj valuti - navode u NBS.

Analiza isplativosti dinarske u odnosu na deviznu štednju oročenu na godinu dana, uz pretpostavku obnavljanja štednog uloga uvećanog za kamatu (i umanjenog za porez kod devizne štednje), ukazuje da je u poslednjih sedam godina bilo isplativije štedeti u dinarima. Primera radi, štediša koji je u septembru 2010. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor, dobio bi u septembru 2017. godine oko 35.000 dinara (ili skoro 300 evra) više u odnosu na štedišu koji bi u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar