Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Stipendije: Požarevcu deficitarni matematičari, stomatolozi...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

31. 10. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Stipendije: Požarevcu deficitarni matematičari, stomatolozi...

Grad Požarevac raspisao je konkurs za dodelu studentskih stipendija. Za visoko obrazovanje dostupne su 52 stipendije, a za II i III stepen viskog obrazovanja 13 stipendija. Najviše stipendija, po tri predviđene su za matematičare i doktore stomatologije. Ove godine stipendiraju se i informatičari, inženjeri elektrotehnike i računarstva, softverskog inženjerstva i inženjeri za telekomunikacioni saobraćaj i mreže. Iznos mesečne stipendije je 10.000 dinara.

Za ovu godinu došlo je do izvesnih izmena u profilima koje grad stipendira iz budžeta. Požarevcu su i dalje najpotrebniji matematičari, dok je za lekare opšte prakse ove godine broj stipendija smanjen na dve.

Povećana je potreba za doktorima stomatologije (3 stipendije), a tu su i inženjeri mašinstva, arhitekte, i pravnici.  Za diplomirane ekonomiste i inžinjere drumskog saobraćaja ove godine je predviđena po jedna stipendija (po 2 prošle godine).   

Upadljivo je da se ove godine skreće pažnja na informatiku i telekomunikacije. Tako je obezbeđena po jedna stipendija za informatičare, inženjere elektrotehnike i računarstva, softverskog inženjerstva, kao  i inženjere za telekomunikacioni saobraćaj i mreže.

Inače najveći broj stipendija po ustanovama dodeljuje se za studente poljoprivrednih, matematičkih, elektrotehničkih i građevinskih fakulteta.

Broj stipendija koji je dostupan je uvećan u odnosu na prošlu godinu. Pojedinačni iznos stipendije iznosi 10.000 dinara mesečno i na taj iznos se ne plaća porez na dohodak građana.

Pravo na dodelu stipendija, u skladu sa zakonom, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su redovno upisani u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50 i koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Požarevca.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti od I do V (i VI) godine osnovnih studija i studenti drugog i trećeg stepena studija koji nemaju status apsolventa, nisu u radnom odnosu, koji su odmah po završetku osnovnih studija nastavili studije drugog ili trećeg stepena i ukoliko ispunjavaju ostale uslove u skladu sa zakonom i odlukom.  

 

Više detalja o konkursu OVDE

sre

01.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 16:52

Spisak

Možete da napišete imena i pre završetka konkursa. Ili hoćete da ja kovrrtiram pa da uporedite? Javna tajna je šta znači ovaj konkurs.

Odgovori
uto

31.10.

2017.

Zika Zeneva [neregistrovani] u 13:09

Usluga za uslugu

Sve po stranackoj deci, uvek bilo i uvek ce biti! Ostali su diskriminisani ma koliko bili pametni i talentovani!

Odgovori

Ostavi komentar