Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

30. 10. 2017. Beograd, Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: N1, Boom 93

Jurić: "Prikupljeno više potpisa od očekivanog"

Okončano je prikupljanje potpisa u više od 40 gradova u kojima su građani Srbije poslednjih sedam dana mogli da potpišu narodnu inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene, saopštila je fondacija Tijana Jurić.

 

Ovom inicijativom Fondacija traži da Narodna skupština, pored kazne doživotnog zatvora, usvoji i predlog da takvi osuđenici nemaju pravo uslovnog otpusta.

Fondacija Tijana Jurić po zatvaranju štandova nije navela broj prikupljenih potpisa, ali je saopštila da je prikupljen više nego dovoljan broj za ulazak njihovog predloga izmene Krivičnog zakonika u skupštinsku proceduru.

Požarevac je jedan od gradova koji je učestovao u potpisivanju, te je podršku inicijativi dalo blizu 800 građana. Predstavnik Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić izjavio je ranije za RTS da je do sada izbrojano 93.000 potpisa, a očekuju da taj broj bude veći – kada stignu potpisi iz svih 40 gradova u kojima su građani mogli da podrže ovu inicijativu.

"Ovo nije politička priča, nadam se i očekujem podršku svih poslanika u Skupštini Srbije", rekao je Jurić. Da bi izmene krivičnog zakona ušle u skupštinsku proceduru, potrebno je prikupiti najmanje 30.000 potpisa u roku od nedelju dana.

Akcija Fondacije "Tijana Jurić" motivisala je značajan broj volontera u svakom gradu, kao i roditelje koji su na tragičan način izgubili decu.
"Na ovaj način građani su izneli jedinstven stav i rekli da trenutna maksimalna kazna od 30 do 40 godina za najteže oblike teških ubistava dece, nije dovoljna", saopšteno je iz Fondacije.
Kako je navedeno, potpisi bi bili još brojniji da loše vremenske prilike u prethodnih sedam dana nisu sprečile veliki broj građana da izađu na štandove.
"Zahvalan sam svakom volonteru koji je bio deo naše inicijative. Pokazali su jednu veliku odlučnost i požrtvovanost koju mi znamo da cenimo i poštujemo. S druge strane, roditelji nastradale dece koji su takođe volontirali, pokazali su svoju neverovatnu snagu time što posle svega što im se desilo, žele da se bore za drugu decu u ovoj državi. To je ta odgovornost o kojoj neprestano govorimo", poručio je Jurić.

Nema komentara.

Ostavi komentar