Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

29. 10. 2017.

Izvor: Insajder

Neuspela prodaja Jagodinske pivare

Prodaja Jagodinske pivare, koja se nalazi u stečaju od prošle godine, nije uspela jer nije bilo zainteresovanih kupaca, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

U saopštenju stečajnog upravnika navodi se da je današnji pokušaj prodaje neuspeo jer nije bilo zainteresovanih kupaca, odnosno da niko nije uplatio depozit niti položio bankarsku garanciju.

Inače, krajem septembra ove godine Agencija za licenciranje stečajnih upravnika kao stečajni upravnik oglasila je prodaju Jagodinske pivare, na osnovu rešenja o bankrotstvu koj je doneo Privredni sud u Kragujevcu.

Početna cena je 355,5 miliona dinara odnosno 2,9 miliona evra, a u najvažniju imovinu Jagodinske pivare spada poslovni kompleks u Jagodini, odnosno 41 objekat u krugu fabrike, poslovno skladišni objekti na izdvojenim lokacijama u Nišu, Kruševcu i Požarevcu, oprema pivare i potraživanja.

“Početna cena određena je u skladu sa Zakonom o stečaju i čini 50 odsto procenjene vrednosti predmeta prodaje,” rečeno je Insajderu u Ministarstvu privrede.

Na pitanje koji su kriterijumi korišćeni prilikom procenjivanja početne cene za prodaju Jagodinske pivare, u Ministarstvu dodaju da je procena pokazala da je isplativije da se Jagodinska pivara proda kao pravno lice u odnosu na prodaju imovine kao celine ili u delovima.

“Prilikom procene imovine korišćena su sva tri pristupa: troškovni, tržišni i prinosni, dok je za procenu pravnog lica korišćen prinosni metod – diskontovanje novčanih tokova, s obzirom na to da su proizvodni kapaciteti dužnika u funkciji, kao i da je do otvaranja stečajnog postupka proizvod bio prisutan na tržištu, te budući kupac u relativno kratkom roku može obnoviti proizvodnju i prisutnost na tržištu.” navodi se u odgovoru Insajderu.

U poslednjoj napomeni finansijskih izveštaja Jagodinske pivare navodi se da je procenjena vrednost imovine iznosi 1.607.430.215 dinara odnono oko 13 miliona evra.

Opširnije

Nema komentara.

Ostavi komentar