Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

28. 10. 2017.

Nastavlja se peticija, štand u gradskom parku

U Požarevcu je danas nastavljeno prikupljanje potpisa za izmenu Krivičnog zakonika za uvođenje doživotnog zatvora , bez prava na pomilovanje, za ubice dece i žena. Peticija se potpisuje u gradskom parku.

U petak, prvog dana potpisivanja peticije prikupljeno je oko 400 potpisa. I danas vlada veliko interesovanje građana da daju podršku na ovak način.

Fondacija "Tijana Jurić" od 23. do 29. oktobra u više od 40 gradova Srbije organizuje potpisivanje peticije. Fondacija predlaže da se u Krivični zakonik uvede nova sankcija koja bi zamenila postojeću maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela - kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene.

Predlog podrazumeva da se osuđeni kojima je izrečena kazna doživotnog zatvora ne mogu uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne.

“Sprečiće se mogućnost da se ubice ponovo nađu na slobodi i dobiju priliku da počine još monstruoznije delo”, kaže Igor Jurić, otac devojčice Tijane Jurić,  koju je u julu 2014. godine ubio Dragan Đurić iz Surčina, a koji sada izdržava kaznu od 40 godina zatvora.

Inicijatori predloga izmene zakona i uvođenja doživotne robije za ubice dece i žena, „Blic“ i Fondacija su 3. maja uručili predlog Maji Gojković, predsednici Skupštine Srbije, ali Igora Jurića „nereagovanje države još više je podstaklo da ukaže na potrebu da ubice maloletnika treba skloniti s ulica, zbog čega je pokrenuta građanska inicijativa“.

Sakupljanje potpisa počelo je u ponedeljak 23. oktobra i trajaće do nedelje 29. oktobra. Potpisi se sakupljaju na štandovima i od vrata do vrata svakodnevno od 12 do 18 časova. Broj sakupljenih potpisa biće saopšten u četvrtak 30. oktobra a zatim će biti uručen Skupštini Srbije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije