Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

29. 10. 2017.

Izvor: AMSS

Pripremite zimske gume!

Vozači u Srbiji od 1. novembra do 1. aprila ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice, moraju na svojim vozilima da imaju sve četiri zimske gume sa šarom dubokom najmanje 4 mm. Kazna će iznositi od 6 do 20 hiljada dinara ako ih tada nemate, a izazovete li u takvim uslovima još i saobraćajnu nezgodu kazna će biti od 10 do 40 hiljada dinara, ili čak do 45 dana zatvora

I pored toga što  po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju prema Pravilniku uskoro počinje da važi obaveza upotrebe zimske opreme, mnoge vozače obično tek prvi sneg motiviše da zamene sva četiri pneumatika na vozilu.

Lance je najbolje odmah staviti u prtljažnik jer ste prema propisu u obavezi da ih zimi i kada nema snega ili saobraćajnog znaka, pokažete kada vas saobraćajac kontroliše van grada. Kazna koju ćete platiti ako ih nemate u prtljažniku će biti 3.000 dinara. Propis nalaže da lance koristite samo u slučaju kada na kolovozu ima snega i kada je postavljen saobraćajni znak.

Vožnja u zimskim uslovima prema propisu, sa sva četiri zimska pneumatika, ne predstavlja samo poštovanje zakona već će obezbediti znatno sigurniju vožnju. Prvilnik Zakona navodi konkretno da se zimskim gumama smatraju one koje imaju oznaku “M+S” ili “Snow winter” a mogu se koristiti i gume za sve sezone (All season). Postoje i letnje gume sa šarom dubljom od 4 mm, ali takve zimi nisu dozvoljene.

Stručnjaci su utvrdili i da je letnjim gumama put kočenja duži i stabilnost vozila slabija, pa je možda čak i isplativije sačuvati ih i zameniti za zimske. Kada nemate jedne i druge, poštovanje propisa izgleda veoma skupo. Ipak, treba dobro izračunati šta se zaista najviše isplati. Da li rizikovati u vožnji svoj i tuđe živote, i izlagati se finansijskim troškovima kada morate da plaćate i kazne? Možda je i pored svih troškova koje iziskuje posedovanje i vožnja sopstvenog automobila, ipak najbolje ispuniti zakonsku obavezu i tako zimi u saobraćaju biti miran i siguran. Treba znati i to, da polisa osiguranja  od autoodgovornosti, u periodu koji je zakonski određen, važi samo za vlasnike automobila koji imaju sve četiri zimske gume.

Osim navedenih kazni, u zimskim uslovima vožnje možete napraviti  i druge “zimske” prekršaje. Kada ne očistite sneg sa prozora, kazna može biti 3.000 dinara. Ista kazna je i za zavejane tablice i svetla, a ako tako izazovete nezgodu platićete saobraćajnoj policiji 5 do 15 hiljada dinara. U uslovima smanjene vidljivosti, kada je ona do 200 metara van naselja i do 100 metara u naseljenom mestu, po Zakonu morate imati uključena poziciona svetla. Ne zaboravite još, da se po magli ne vozi sa dugim svetlima kao i kada magle nema. Kazna je za to 5. 000 dinara ili ako izazovete zbog toga nezgodu, onda je 6 do 18 hiljada dinatra. Kada magle nema, nemojte koristiti ni zadnje svetlo za maglu, jer kazna za to će iznositi  5.000 dinara.

ned

29.10.

2017.

rade [neregistrovani] u 16:19

bezbednost

zakon je nakaradan.Naime vecina vozaca vozi zimske gume leti koje se skamene pa zimi ne sluze nicemu sem sto imaju oznaku da su zimske pa ne placaju kaznu.O bezbednosti takvih uma nema ni govora.Takvi vozaci su ubice na putu niti te gume sluze leti na 40 stepeni,trag kocenja je mnogo duzi,niti zimi kada padne sneg,gume su promenile karakteristiku tj njenu namenu.Lamelice su potrosene.Ako hocemo bezbednost na putevima treba kaznjavati i uvesti zakon da zimske gume ne mogu leti da se voze.Samo tako ovaj zakon o zimskim gumama ima smisao.Prepisite do kraja evropske zakone i primenite ih a ne zarad jeftinih politickih poena primenjujete zakone kako vama odovaraju

Odgovori

Ostavi komentar