Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Prelazimo na zimsko računanje vremena. Hoće li se ukinuta ova praksa?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

28. 10. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: TANJUG, Boom 93

Prelazimo na zimsko računanje vremena. Hoće li se ukinuta ova praksa?

U nedelju, 29. oktobra prelazimo na zimsko računanje vremena. Kazaljka će sa 3 biti pomerena unazad, na 2 sata. Grupa od 70 poslanika Evropskog parlamenta zalaže se za ukidanje direktive Evropske komisije o pomeranju kazaljki na satu dva puta godišnje.

Letnje računanje vremena u Srbiji počinje u poslednjoj nedelji marta, a završava se poslednje sedmice oktobra, na osnovu Zakona o računanju vremena. Letnje računanje vremena je kod nas prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine.

Prelazak na letnje i zimsko vreme prvi put je zabeleženo 1916. godine u zemljama na severu Evrope, u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, a danas postoji u oko 70 zemalja, uglavnom na severnoj hemisferi, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Grupa od 70 poslanika Evropskog parlamenta zalaže se za ukidanje direktive Evropske komisije o pomeranju kazaljki na satu dva puta godišnje. Kako se navodi, zahtev za ukidanje pomeranja kazaljki dva puta godišnje pokrenut je zbog sve više dokaza o negativnom uticaju te prakse. "Naučna istraživanja pokazala su da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog menjanja sata", istakao je Pavel Svoboda (EPP), češki poslanik koji predvodi neformalnu radnu grupu od 70 parlamentaraca okupljenih oko te inicijative.

Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, "pomeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mestu", rekao je Svoboda na konferenciji za novinare u EP u Strazburu.

Takođe, kako je dodao, pomeranje sata uvedeno je sa ciljem uštede energije, ali taj cilj nikad nije ispunjen. "Studija nepristrane službe EP za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promene vremena dobro za naših 510 miliona građana", tvrdi češki poslanik.

Svoboda kaže da ovaj predlog ima snažnu podršku zemalja članica, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju, prenosi Hina.

Svoboda je najavio da će pomenuta radna grupa dati predlog rezolucije koja traži od Evropske komisije da uputi predlog ukidanja te prakse, te da u bližoj budućnosti očekuju glasanje o tom pitanju u EP.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije