Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  U Požarevcu usluge Narodne kuhinje koristi 850 lica. Više od polovine su deca!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 10. 2017.

U Požarevcu usluge Narodne kuhinje koristi 850 lica. Više od polovine su deca!

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva Crveni Krst Požarevac je, u saradnji sa udruženjem građana "Podignimo gard porocima" podelio pakete osnovnih životnih namernica korisnicima Narodne kuhinje u Požarevcu.

Novica Đorđević, socijalni radnik u Crvenom Krstu Požarevac kaže da je najdrastičniji oblik siromaštva glad. On dodaje da se organizacija Crvenog Krsta protiv gladi bori organizovanjem rada Narodne kuhinje i podelom paketa hrane. Đorđević napominje da usluge požarevačke Narodne kuhinje koristi 850 osoba, među kojima je čak 450 dece, jer je među korisnicima veliki broj višečlanih porodica. Osim pripremljenih obroka koji se svakodnevno dele na više punktova u gradu i okolini, korisnicima iz seoskih naselja dele se paketi osnovnih živornih namirnica jer nisu u mogućnosti da svakodnevno dolaze po obrok.

„Zvanično imamo 850 korisnika i taj broj je isti već duže vreme, ali mi "pokrivamo" veći broj korisnika, negde oko 900. Imamo situaciju da ne dolaze svi korisnici baš svakog dana, ali ipak mi dnevno podelimo sve pripremljene obroke. Postoji dosta migracija, korisnici odlaze u inostrastvo ili na neki sezonski posao, tako da se uvek napravi mesta za nove korisnike pomoći. Ipak svakodnevno se javljalju potecijalni novi korisnici ovog vida pomoći “, rekao je Đorđević.

Najmlađim korisnicima Narodne kuhinje podeljeni su slatkiši koji su sakupili učenici Osnovne škole „Dositej Obradović“ i Medicinske škole u Požarevcu.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obeležava se u trenutku kada je veliki broj onih koji nemaju mogućnosti da zadovolje svoje osnovne životne potrebe i žive ispod granice siromaštva, izjavila je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava. U Srbiji je aktuelno 267.949 korisnika novčane socijalne pomoći.

Podaci pokazuju da je najugroženije stanovništvo ono koje živi izvan urbanih područja, deca i mladi, neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva. U veoma teškom položaju nalaze se i mnogočlane porodice, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice.  

Pomoć države stanovništvu koje se nalazi u riziku od siromaštva u narednom periodu trebalo bi da ublaži nastanak novog siromaštva, ali i da najugroženije kategorije stanovništva zaštiti od pogoršanja položaja, podsetila je Paunović.

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva. Cilj obeležavanja je promovisanje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva i bede u svim zemljama, a naročito u zemljama u razvoju.

Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.

sre

18.10.

2017.

nesvrstani [neregistrovani] u 10:31

android

Vidi se da vecnik za ovu oblast radi.

Odgovori
uto

17.10.

2017.

Julin [neregistrovani] u 19:20

najbolji u regionu

Nikad se nije bolje zivelo, ali u Svajcarskoj.

Odgovori
uto

17.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 16:47

tuga

Evo sad ce u vodovodu 57 ljudi dobiti otkaz pa racunajte na jos 200 gladnih usta...

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije