Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

29. 08. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Preminuo Vladimir Šukljević (1931-2017)

Profesor istorije, Vladimir Šukljević preminuo je u Požarevcu u 86.godini. Jedan od najomiljenijih profesora Požarevačke gimnazije. Predavao je generacijama učenika. Između ostalog, ostaće upamćen po rečenici: „Knjigu da pitaš“.

Vladimir Šukljević je rođen 1931.godine u Bitolju. U toku Drugog svetskog rata porodica mu je proterana u Kruševac, a 1945.godine dolazi u Požarevac, gde je završio učiteljsku školu.

Radio je kao učitelj u selu Zabrega, zatim kao vaspitač u KPD Zabela.

Nakon završenog Filozofskog fakulteta, od 1962.godine počinje da radi u Požarevačkoj gimnaziji kao profesor istorije. U jednom kraćem periodu predavao je marksizam.

U gimnaziji je ostao 34 godine. Sa omladinom je radio sa velikim elanom. Ostaće upamćen kao osnivač „Lenjin kluba“ 1965.godine koji je funkcionisao 21 godinu. Pokrenuo je iste godine Novogodišnji košarkašku turnir koji se održao do današnjih dana.

Bio je odbornik Skupštine opštine Požarevac u periodu 1962/66.godina. Četiri puta je biran za člana opštinskog komiteta Saveza komunista Jugoslavije.

Oktobarsku nagradu dobio je 1970.godine, plaketu za životno delo u prosveti 1982.godine, a 1988.godine Orden rada sa zlatnim vencem.

Penzionisao se 1996.godine.

Napisao je četiri knjige: eseje „Kafana“ i „Srbija i kamen“, kao kratka dela u kojima se prožimaju istorija, filozofija, psihologija i sociologija „Čovek je pored nas, a mi ga tražimo“ i  „Sveti Sava prosvetitelj srpskog naroda, javio se na nebu Srbije kao munja, a ostao je kao svetlost“.

Kao profesor dobio je ili sakupio oko 40 knjiga, kao dar zahvalnosti, za posvećenost i brigu o učenicima sa kojima je radio. Sačuvao je više od 200 razglednica koje je iz čitavog sveta dobijao od učenika.

Prethodnih godina često je mogao da se vidi u gradu kako razgovara sa nekadašnjim učenicima. Najčešće su to bili razgovori u kojima se analizirala aktuelna politička situacija i društvene pojave.

Voleo je džez muziku.

Profesor Šukljević je iza sebe ostavio suprugu Živku, sina Dušana i unuke Petra, Sofiju, Dimitrija i Trifuna. Pre dve godine ostao je bez sina Stevana, takođe cenjenog člana lokalne zajednice.

Komemoracija povodom smrti profesora Vladimira Šukljevića je u sredu u Požarevačkoj gimnaziji u 10 časova. Sahrana je istog dana na požarevačkom Starom groblju u 14 časova. 

čet

31.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 11:33

pokoj mu dusi

Neka mu je laka zemljica, bio je profesor za pamcenje.

Odgovori
uto

29.08.

2017.

BrankoJov [neregistrovani] u 15:29

Otišala je još jedna legenda grada u večnost

Gospodin i veliki pedagog Vladimir Šukljević-omiljeni profesor Šuki, oplemenio je gimnazijske i post gimnazijske dane mnogih generacija.Blag i duhovan čovek koga sam mnogo poštovao.Izražavam duboko saučešće porodici koju je neizmerno voleo.S anđelima profesore...

Odgovori
uto

29.08.

2017.

profesor [neregistrovani] u 12:01

android

Porodica za primer,cika Vlada suprug,otac,deda,komsija,rodjak kakav bi svi mi trebalo da budemo. Malo je reci doajen prosvete lik po kome bi trebalo da se ovaj grad prepoznaje. Vecna slava cika Vlado.

Odgovori
uto

29.08.

2017.

Darko Milošević [neregistrovani] u 11:02

U spomen

Bog da Vam duši oprosti, profesore!

Odgovori

Ostavi komentar