Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 10. 2010.

8,8 miliona dinara kredita za poljoprivrednike

Gradski Agrarani fond ove godine dodeljuje kredite u ukupnom iznosu od 8,8 miliona dinara. Prema odluci fonda koju je potvrdilo gradsko vece kredite u iznosu od 50.000 do 700.000 dinara dobiće 30 poljoprivrednika.

Proizvodjači su najčešće konkurisali  za finansiranje jesenje setve i za uzgoj domaćih životinja, a novac bi trebalo da im se uplati u narednih 10 dana, kaže predsednica upravnog odbora fonda, Snežana Milosavljević.

„Ovoga puta je bez ikakvih problema , kao i prethodne godine, kad smo dva puta dodeljivali te kratkoročne kredite, Gradsko veće dalo odobrenje na naš rad i mi ćemo u najkraćem roku, to je nekih desetak dana, isplatiti na žiro račune ovih proizvodjača te iznose. Oni će potpisati ugovore i vratiće to za godinu dana u celosti sa kamatom. Trideset proizvodjača je konkurisalo, trideset je dobilo." Krediti su kratkoročni I korisnici su obavezni da celokupan iznos, uvećan za kamatu od 5,5 % vrate posle godinu dana.

Agrarni fond se finansira iz budžeta. Ove godine su sredstva fonda iznosila 0,7 odsto gradskog budžeta, a sledeće godine bi udeo trebalo da se poveća na 1 odsto.

„On se finansira iz budžetskih sredstava. Za ovu godinu to je bilo 0,7 % od budžeta, za sledeću bi trebalo da bude 1%. Postoje u statutu jos neki potecijalni načini finansiranja, koji još uvek nisu zaživeli, a o kojima se intenzivno razmišlja. To je recimo procenat od komunalnih usluga, od pijačnine sa stočne pijace i naravno, mi tu imamo i sopstvene prihode koje ostvarujemo putem ove simbolične kamate."

Milosavljevic je najavila da će do kraja godine iz fonda po prvi put biti izdvojena i sredstva za bespovratne subvencije.

Nema komentara.

Ostavi komentar