Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Smederevska škola zatvorena, roditeljima i đacima zabranjen protest
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

03. 03. 2016. Smederevo

Izvor: Blic

Smederevska škola zatvorena, roditeljima i đacima zabranjen protest

Učenici Železničko-industrijske škole u Smederevu, zajedno sa roditeljima, okupili su se jutros da protestuju zbog sada već skoro izvesnog zatvaranja te ustanove.

"Policija nam je rekla da ne smemo da se okupljamo i uopšte da šetamo ulicom. Nismo imali nikakve transparente, deca su samo htela da iznad glava nose knjige, da pokažu da žele da se školuju, da kako-tako završe školu. Rečeno nam je da, po zakonu koji je donet pre mesec dana, skup moramo pismeno da prijavimo pet dana ranije. Tako smo sada zarobljeni u školi. Dolazićemo s dečicom dok god se ne reši šta će biti s njima" kaže Goran Arsić, roditelj učenika.

Železničko-industrijska škola postoji od 1931. godine. Osnivač današnje varijacije škole je Fabrika železničkih vozila „Želvoz“, od prošlog leta u stečaju.

Prošle nedelje, kada su đaci krenuli u drugo polugodište, sa njima je stigla i inspekcija Ministarstva prosvete koja je utvrdila da škola funkcioniše nezakonito, jer nema ni direktora ni školski odbor. Od tada škola praktično ne radi, mada đaci i profesori dolaze nastava se ne održava. Više od 220 učenika, što redovnih što vanrednih, ostalo je praktično bez mogućnosti da završe školu.

Sve je počelo od momenta kada je inspekciji prijavljena činjenica, odavno poznata svima u Smederevu, da je škola registrovana kao privredni subjekt, praktično ćerka firma „Želvoza“, a ne kao prosvetna ustanova. Pri tom, račun škole je odavno u blokadi, baš zahvaljujući „Želvozu“ koji ga je, pošto je i njihov račun bio blokiran, koristio za svoje potrebe, ostavivši školi dug od 36 miliona dinara. Da sve bude gore, i zgrada u kojoj je škola je pod hipotekom koju je takođe podigao neko iz „Želvoza“.

Više informacije možete pronaći OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar