Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

03. 10. 2015.

Autor: M. Vajner Izvor: Boom93

Mladi dobili odeljenje u biblioteci (FOTO)

U okviru manifestacije „Dani Slobodana Stojanovića, u Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, otvoreno je Omladinsko odeljenje.

Ova manifestacija se održava po šesti put u Požarevcu u znak sećanja na uglednog dramaturga i pisca.

Prostor novog odeljenja od 30 kvadrata smešten je u delimično izdvojenom prostoru na ulazu u biblioteku, tako da se nalazi pod okriljem biblioteke, a opet ne smeta onima koji dolaze da čitaju i rade u tišini.

Odeljenje je opremljeno računarima, štampačima, knjigama, stripovima, klimatizovano je i prilagođeno potrebama mladih. Biće prisutni i bibliotekari, a takođe će biti angažovani volonteri koji će pomagati svojim vršnjacima.

Cilj otvaranja odeljenja je da se na ovaj način privuče što više dece srednjoškolskog uzrasta da dolaze u biblioteku.

Kako je ranije istakla direktorka Beba Stanković za Boom 93, praksa je da deca od prvog do osmog razreda budu članovi dečijeg odeljenja, od početka srednje škole se premeštaju na odeljenje za odrasle i to je vakuum koji nastaje i koji ne može da prati u potpunosti njihove želje i interesovanja.

Sredstva za formiranje Omladinskog odeljenja u iznosu 485.504 dinara Biblioteka je dobila na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti bibliotečko-informacione delatnosti.

Predstavnik Ministarstva za kulturu i informisanje Mladen Vesković, načelnik odeljenja za međunarodne odnose, evropske integracije i projekte je rekao da bez obzira što se zemlja nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, uspešno se izdvaja novac za kulturu što dokazuje i otvaranje ovog odeljenja u požarevačkoj biblioteci.

Mladima se pruža mogućnost da u digitalno-virtuelnom okruženju isto kao analogno-papirnom imaju mogućnost izbora. Dolaskom u Omladinsko odeljenje, mladi će poželeti da obiđu i druga odeljenja u biblioteci, ne bi li došli do potrebnih informacija i stekli nova saznanja.

Vesković je istakao da je požarevačka biblioteka jedna od prvih u Srbiji koje su počele da se digitalizuju, što će joj vrlo brzo omogućiti da bude povezana sa Narodnom, ali i sa drugim bibliotekama u Srbiji, pa i u Evropi.

Obeležavanje manifestacije „Dani Slobodana Stojanovića“ nastavljeno je u sali na spratu biblioteke gde je požarevačkoj publici promovisana knjiga Slobodana Stojanovića „Nešto lepo“ i prikazana jedna epizoda istoimene serije. Takođe je i predstavljena nagrađena drama za 2014. godinu, pod nazivom „Zvanična verzija“, autora Milana Milovanovića i proglašen je ovogodišnji pobednik na Konkursu za najbolju neobjavljenu dramu “Slobodan Stojanović”. Nagrada je pripala Srbijanki Stanković.

Gosti na manifestaciji i učesnici programa bili su predstаvnik Televizije Srbije, Drаgomir Zupаnc, reditelj, člаnovi Žirijа Konkursа „Slobodаn Stojаnović“, Rаdomir Putnik, Gojko Božović i prof. dr Miomir Petrović, kаo i člаnovi porodice Stojаnović, Kаtаrinа Vukobrаtović i Miloš Stojаnović.

sub

03.10.

2015.

anonimus [neregistrovani] u 15:12

fora

Ucesnici na manifestaciji su sve sami omladinci :-)

Odgovori

Ostavi komentar