Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 09. 2015.

Autor: K. Tričković, M. Vajner Izvor: Boom93

Otvara se Omladinsko odeljenje u biblioteci

„U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, otvara se krajem septembra Omladinsko odeljenje, koje će biti namenjeno srednjoškolcima“, rekla je Beba Stanković, direktorka Biblioteke, gostujući u emisiji „Puls grada“ radija Boom 93.

Sredstva za formiranje Omladinskog odeljenja u iznosu 485.504 dinara Biblioteka je dobila na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti bibliotečko-informacione delatnosti.  

„Danas mnogo stvari odvlači pažnju srednjoškolcima, s dobrim razlogom ili ne, pa smo se odlučili da im ponudimo nešto atraktivno i interesantno. Srednjoškolci su „nevidljiv“ uzrast s kojim je vrlo teško komunicirati, ako nemate posebno posvećene programe, knjige i aktivnosti“, dodala je Stanković.

Cilj je da se na ovaj način privuče što više dece srednjoškolskog uzrasta da dolaze u biblioteku.

„Praksa je da deca od prvog do osmog razreda budu članovi dečijeg odeljenja, od početka srednje škole se premeštaju na odeljenje za odrasle i to je vakuum koji nastaje i koji ne može da prati u potpunosti njihove želje i interesovanja“, kaže direktorka biblioteke.

U Omladinskom odeljenju neće biti samo knjiga, već i lap-topovi, štampači, zvučnici za muziku, moći će da koriste internet, pre svega, a biće prisutni i bibliotekari. Takođe, biće angažovani volonteri koji će pomagati svojim vršnjacima.

Odeljenje, veličine 30 kvadrata biće smešteno u delimično izdvojenom prostoru na ulazu u biblioteku, tako da će biti pod okriljem biblioteke, a opet neće smetati onima koji dolaze da čitaju i rade u tišini.

Priprema odeljenja za otvaranje teče po planu, odrađena je elektro-instalacija, kupljeni su nameštaj i tehnika, montiran je i klima uređaj, a trenutno se kreči. Spremne su i knjige i stripovi, koji bi bili interesantni srednjoškolcima.

Otvaranje se očekuje za Dane Slobodana Stojanovića, krajem septembra.

sre

16.09.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 15:47

BRAVO

KONAČNO NEŠTO LEPO I PAMETNO ZA MLADE U OVOM ZAPUŠTENOM GRADU.

Odgovori
sre

16.09.

2015.

Lepo [neregistrovani] u 13:46

Lepo

Lepa vest! Sada oformiti i jednu kvalitetnu čitaonicu.

Odgovori

Ostavi komentar