Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 10. 2010.

Počela izgradnja nasipa kod Starog Kostolca

Danas su počela izgradnja nasipa na tri kilometara dugom nebranjenom delu priobalja Mlave do ušća u Dunav.

Izgradnja nasipa od velikog je značaja za stanovnike sela koja se nalaze na ovom području, a pre svega Starog Kostolca koji je nekoliko puta poslednjih godina bio neposredno ugrožen zbog izlivanja reke i podzemnih voda.

Projekat je vredan  117 miliona dinara, a sredstva je obezbedilo  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva preko Direkcije za vode.

Ministar Saša Dragin podsetio je da  je Stari Kostolac prošle godine krajnjim naporima odbranjen od poplavnog talasa Mlave i dodao da će izgradnjom nasipa i rešavanjem problema podzemnih voda stanovnici trajno biti zaštićeni.

„Da se to više nikada ne bi desilo, mi smo održali naše obećanje, kao što uvek i održavamo naša obećanja. Danas počinje izgradnja odbrambenog nasipa , koji će zauvek da otkloni opasnost od plavljenja Starog Kostolca. Ministarstvo poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede će taj posao obaviti.To je posao koji mora da se uradi. Danas otvaramo radove. Nadamo se da će radovi biti uspešni i da će se brzo završiti", kazao je ministar

Načelnik Braničevskog okruga Goran Petrović kaže da  je Požarevac od 2007.godine pokazao da sa dobro organizovanim službama može da se odbrani od poplava u Starom Kostolcu, ali i da kvalitetnim radom na projektu dobije podršku ministarstva.

"Ovaj projekat je zato  višestruko važan. Pokazuje da jedna dobra organizacija I želja za kvalitetnim radom može da dovede do investicija. Zbog toga smatram da je današnji dan jako važan, ne samo za Kostolčane, već i za grad Požarevac  jer označava početak realizacije velikh projekata na kojima svi zajedno moraju da rade", rekao je Petrović

Meštani Starog Kostolca  već nekoliko decenija trpe posledice izlivanja Mlave, a najteža situacija bila je 2006,godine kada je reka poplavila oko 80 objekata.

Izgradnja nasipa trebalo bi da se završi za 12 meseci.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije