Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

03. 10. 2014.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Vodovod nema isključivo pravo?

Nakon izjašnjenja Uprave za javne nabavke, postavlja se pitanje šta će se dogoditi sa investicijama od blizu 70 miliona dinara koje su po osnovu isključivog prava na održavanje vodovodnih i kanalizacionih cevovoda, bez sprovođenja javnih nabavki, ugovorene između „Vodovoda i kanalizacije“ i „Direkcije za izgradnju“.

Gradskoj upravi je 24.septembra dostavljen odgovor Uprave za javne nabavke na dopis kojim je zatraženo mišljenje o primeni Zakona o javnim nabavkama na odluku skupštine grada da Vodovodu i kanalizaciji dodeli isključivo pravo na održavanje vodovodnih i kanalizacionih cevovoda uz naknadu iz budžeta.

Takva odluka implementirana je u osnivačkom aktu Vodovoda, izmenama usvojenim na skupštini grada sredinom marta, pri čemu je navedeno da se radi o delatnostima od opšteg interesa, kao i da je neodrživo da se pored „Vodovoda i kanalizacije“ naznačeni poslovi poveravaju drugom pravnom licu.

U odgovoru Uprave je naznačeno da nosilac isključivog prava na konkretnu delatnost može da bude samo pravno lice koje nema konkurenciju na određenom geografskom području. Dodaje se da bi u slučaju da konkurencija postoji, izbegavanje postupka javne nabavke bilo u suprotnosti sa načelom jednakosti.

Takođe se ukazuje na odredbe Ustava Srbije o ekonomskom uređenju države koje počiva na tržišnoj privredi, slobodnom i otvorenom tržištu, slobodi preduzetništva, samostalnosti privrednih subjekata i ravnopravnosti privatne i drugih oblika svojine. Ustav definiše da svi imaju jednak pravni položaj na tržištu, da se zabranjuju akti kojima se ograničava slobodna konkurencija zloupotrebom ili stvaranjem monopolskog ili dominantnog položaja.

Uprava za javne nabavke je navela i da na osnovu dokumentacije koja je dostavljena uz dopis, ne može da utvrdi da li je Vodovod i kanalizacija nosilas isključivog prava na obavljanje predmetnih delatnosti.

 

Inače, po osnovu isključivog prava za obavljanje određenih poslova u komunalnoj delatnosti, Vodovod i Direkcija za izgradnju su 2.jula potpisali ugovor o rekonstrukciji vodovodne mreže u Požarevcu. Ugovorom su Vodovodu dodeljeni poslovi na zameni stare azbestne mreže na Starom korzou, u Dunavskoj, prvom delu Nemanjine, Takovskoj, Voje Dulića i ulici Bratstva i jedinstva.

Ugovorena vrednost ovih radova je oko 66,8 miliona dinara, a planirano je da se završe u novembru. Do sada je rađena najduža trasa u ulici Bratstva i jedinstva, od 1.600 metara. Završeno je nešto više od 2/3 predviđenih radova u ovoj ulici koji su ugovoreni na nešto manje od 40 milion dinara. Na drugim trasama radovi do danas nisu ni počeli.

 

U gradskoj upravi sada traže način da reše problem. Zanimljivo je da se slična situacija dogodila sa Parking servisom pre samo nekoliko meseci jer nije uspeo da pribavi dokumentaciju kojom bi dokazao osnovanost odluke da mu se dodeli isključivo pravo na obavljanje delatnosti postavljanja i zamene saobraćajne signalizacije u Požarevcu.

Podsećamo, osnivački akt Parking servisa promenjen je na skupštini 20.decembra prošle godine, tako što je ovom javnom preduzeću poverena delatnost bojenja i obeležavanja oznaka na putevima, postavljanje ograda i saobraćajnih oznaka, radova i održavanja horizontalne i vertikalne signalizacije.

Zamenik gradonačelnika, Miodrag Stepanović rekao je tada da je cilj donošenja ovakve odluka, želja da se podigne likvidnost preduzeća i novac građana ostane u Požarevcu.

Međutim, Uprava za javne nabavke je sredinom januara zatražila dokumentaciju kojom bi se dokazalo da za ovu delatnost ne postoji konkurencija.

S obzirom da Parking servis nije mogao da dokaže nepostojanje konkurencije, grad je bio prinuđen da povuče izmene u osnivačkom aktu.

 

U vezi dopisa Uprave za javne nabavke, pokušali smo da razgovaramo sa direktorima Vodovoda i Direkcije koji jedini imaju ovlašćenja da ispred ovih preduzeća medijima pruže zvanične informacije.  Direktor Direkcije Slavko Živković nije odgovorio na poziv, dok je direktor Vodovoda i kanalizacije Saša Valjarević u tekstualnoj poruci naveo da još uvek nije pročitao izjašnjenje Uprave za javne nabavke.

sre

08.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 00:00

Re: propalom privatniku

A ni vi privatnici niste cvecke. Do sada sve sto je po gradu radjeno, radili ste Vi i niste se proslavili. Ovi nesrecnici iz vodovoda se vuku po ulici Bratstva i jedinstva danima i zali boze sto dobise ovolike pare, kada te poslove nece nikada da zavrse. Zato ostaje da se i jedni i drugi popravite i da radite kako treba, ali ako moram da glasam izmedju dva losa, ipak bi izabrao privatne preduzetnike jer ako nista drugo, daleko su jeftiniji i brzi.

Odgovori
uto

07.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 11:20

Privatnik u propadanju

Gde bre u svetu ima iskljucivo pravo za izgradnju vodovodne mreze? Gde je tu osnovno nacelo zagarantovano ustavom, nacelo jednakosti?! A sta mi privatnici da radimo, da prodamo masine, otpustimo radnike i da zivimo od vazduha. Ako su cene i duzine iz priloga tacne, ispada da je cena duznog metra vodovoda 25000 dinara!!! Pa ljudi, to je prava pljacka, taj posao realno vredi 8000 din/m. Bravo za gradsku vlast, a o ovome cu pisati licno premijeru Vucicu

Odgovori

Ostavi komentar