Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 03. 2014.

Autor: K. Tričković Izvor: Boom93, Blic

Ko brine o kvalitetu mesa?

Nakon hapšenja i krivičnih prijava zbog stavljanja u promet mesa uginulih životinja u Velikoj Plani i Smederevskoj Planaci, u javnosti se postavlja pitanje kako je moguće da se u prodaji nadje meso sumnjivog kvaliteta, ko je zadužen za kontrolu i kakve su zakonske odredbe koje uredjuju ovu oblast.

Stručnjak za higijenu i tehnologiju mesa prof. Vlado Teodorović kaže da u Srbiji niko ne može da kaže koliko životinja godišnje ugine, ali iz iskustva se zna da je to oko 5% kod živine i 2 - 3% kod svinja i goveda.

„Imamo skandalozan zakon i skandaloznu državu koja je donela Zakon o bezbednosti hrane ne pitajući stručnjake ni oko čega. Imate odredbu prema kojoj veterinarski inspektor ne sme da kontroliše meso životinje okačene o šljivu, jer šljiva nije registrovan objekat! Sme samo u registrovanom objektu. Sme i na pijačnoj tezgi, ali kad neko stavi klupicu ispred pijace i prodaje meso, veterinarski inspektor nema pravo da kontroliše to meso, pošto se radi o neregistrovanom objektu“, kaže Teodorović.

„Ukoliko pojedemo meso uginule životinje u najvećem broju slučajeva ne desi nam se ništa, zato što životinje nisu uginule od neke zarazne bolesti koje ugrožavaju zdravlje ljudi. Znači, ne treba paničiti, ali meso uginulih životinja se sigurno ne sme nalaziti u lancu ishrane, već se ovakvo meso mora neškodljivo ukloniti u kafilerijama, spalionicama ili jamama grobnicama. Sve što je u suprotnosti sa ovim treba najoštrije sankcionisati“, dodaje Teodorović.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović izjavio je da očekuje da uskoro u skupštinskoj proceduri bude novi zakon o zaštiti potrošača. Papović smatra da je neophodno formiranje nacionalnog saveta za bezbednost hrane koji bi trebalo da proceni rizike u toj oblasti.

Komentarišući pojavu mesa sumnjivog porekla u lancu ljudske ishrane, Papović je izjavio da je reč o stanju na koje Nacionalna organizacija potrošača ukazuje već godinama, da je potrebna zajednička kontrola u toj oblasti i kompletna analiza kvaliteta.

sre

19.03.

2014.

potrosac [neregistrovani] u 21:19

kontrola

Veterinari lece zivotinje a ne ljude tako da nije njihov posao da kontrolisu hranu koju mi koristimo u ishrani.Za taj posao postoje sanitarci koji su na terenu tek kada dodje do trovanja.Neznam zasto i tada ne rade uzorkovanje veterinari.U svakom slucaju mi ne idemo kod veterinara na lecenje pa nemoj da se mesaju u tudj posao.

Odgovori
sre

19.03.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 15:50

lepo

virsle su cudo,zajedno sa ostalim parizerima i sunkama ko zna sta sve pojede ovaj narod

Odgovori

Ostavi komentar