Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

28. 01. 2011.

Prevencija raka grlića materice

Srbija je prva u Evropi po učestalosti kancera grlića materice, a prema podacima od pre godinu dana u Braničevskom okrugu kod 46 žena na 100 hiljada stanovnika otkrije se ova bolest. Zavod za javno zdravlje sutra u Ekološkom domu upoznavaće građane o bolesti i njenoj prevenciji.

Rak grlića materice je drugi najčešći maligni tumor kod žena i četvrti po učestalosti umiranja, a svake godine ta dijagnoza postavi se kod skoro 1.300 žena u Srbiji, koja je prva u Evropi po učestalosti te bolesti.

Evropska nedelja prevencije ove vrste kancera pod sloganom "Budi brža" u Požarevcu će biti obeležena u subotu. Zavod za javno zdravlje u okviru sutra će u Ekološkom domu na Čačalici od 11 do 13 sati promovisati znanja o bolesti i prevenciji.

Dom zdravlja u Požarevcu je pre 5 godina realizovao pilot projekat ranog otkrivanja raka grlića materice koji je pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije finansirala vlada Francuske. Njime je bilo obuhvaćeno 12.700 žena iz Braničevskog okruga, od kojih su kod 7 odsto otkrivene predmaligne promene. Zahvaljujući tom ranom otkrivanju sprečen je razvoj karcinoma i u naredne tri godine u Braničevskom okrugu došlo je do smanjenja broja obolelih žena.

Prema informacijama od pre godinu dana, bolest je najzastupljenija u regionima južne i jugoistočne Srbije. Boom 93 je danas pokušao da sazna kolika je bila učestalost ove vrste kancera bolesti u protekloj godini, ali nam te informacije nisu bile dostupne u regionalnom zavodu za javno zdravlje.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ustanovljena je 2007. godine i obeležava se svake poslednje sedmice u januaru. Cilj je da ove godine što više žena bude podstaknuto da redovno odlazi na lekarske preglede. Ova vrsta raka izlečiva je samo ukoliko se otkrije u ranom stadijumu.

Nema komentara.

Ostavi komentar