Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 02. 2014.

Autor: U.Urošević Izvor: TE KO

Završni razgovori pred odobrenje ugovora o zajmu

Delegacija kineske kompanije CMEC i Eksim banke danas je boravila u Kostolcu, gde je sa pregovaračkim timom PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ razgovarala o završnim detaljima pre odobravanja ugovora o zajmu za realizaciju druge faze kreditnog aranžmana sa Kinom.

U drugoj fazi paketa projekata u Kostolcu, obuhvatćena je izgradnja novog bloka u Termoelektrani „Kostolac B“ i proširenje proizvodnih kapaciteta PK „Drmno“. Zamenik predsednika kompanije „CMEC“, Vang Hun kaže da su formirali timove nakon potpisivanja komercijalnog ugovora. Pribavljaju se licence i dozvole kako bi se što pre počelo s radovima.

Poseta predstavnika Eksim banke, po rečima direktor PD „TE – KO Kostolac“ Dragana Jovanovića,  spada u redovnu proceduru. U fazi odobravanja međudržavnog zajma banka obilazi mesto investicije i razgovara sa investicionim partnerima.

Sa kineskim partnerima potpisan je komercijalni ugovor u kome su definisani svi tehnički, ekonomski, komercijalni i pravni elementi, a taj ugovor će praktično stupiti na snagu potpisivanjem sporazuma o zajmu i njegovom ratifikacijom u Skupštini Srbije. Tada će početi i realizacija ugovora, a bilo bi realno da to bude u drugoj polovini ove godine, rekao je Jovanović.

Revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani „Kostolac B“, kao jedan od projekata iz prve faze kineskog kreditnog aranžmana, počinje 1. marta, a kako je naveo Jovanović, projekat će se raditi zajedno sa kineskim partnerima. Plan je da se taj posao završi do kraja novembra i da blok B1 od decembra krene sa punom snagom, a to podrazumeva da prvi put u svom životnom veku da izađe na snagu od 350 megavata, što je već i učinjeno sa blokom B2.  

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije