Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 01. 2011.

Kvalitet vazduha i vode

U Požarevcu i Kostolcu tokom prošle godine nije bilo poremećaja u kvalitetu vode za piće iz gradskih mreža, izjavila je dr Zorica Rogožarski iz Zavoda za javno zdravlje. Problemi sa kvalitetom vode za piće prisutni su kod kaptiranih izvora i u individulanim bunarima.

Dok u gradskoj mreži nisu registrovane vrednosti štetnih matrija koje mogu da utiču na zdravlje ljudi, kod kaptiranih izvora tokom čitave godine dolazilo je do poremećaja, a po ispitivanjima u decembru bili su ispravni samo izvori u poljoprivrednoj školi i petrovačkoj obilaznici. Loš kvalitet vode pokazuju ispitivanja individualnih bunara. U pojedinim selima neispravno je 70 do 100 odsto bunara, kaže Rogožarski.

„Veliki procenat voda u našim seoskim domaćinstvima je bio neispravan. Što se kontrole izvora tiče, u Požarevcu se kontroliše 10 takvih objekata, a u decembru su bila ispravna samo dva. Ostale vode sa javnih česmi bile su neispravne".

Ona je rekla i da je po kvalitetu vazduh u Smederevu umereno, a u Požarevcu neznatno do umereno zagađen.

„Granične vrednosti zagađujućih materija nisu bile povišene na godišnjem nivou u Požarevcu. Ista situacija je i u Smederevu, ali se mora reći da je veliki broj dana u Smederevu bio sa koncentracijama čađi preko dozvoljenih vrednosti".

Kako kaže Rogožarski, za smanjenje zagađenosti u Požarevcu neophodna je toplifikacija čitavog grada energijom iz termoelektrana, dok je u Smederevu potrebno naći način da se smanji broj individualnih ložišta i izmesti saobraćaj iz centra grada.

Nema komentara.

Ostavi komentar