Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 08. 2013.

Autor: U.Urošević J. Petković Izvor: Boom 93

Problemi i položaj mladih u društvu

Položaj mladih u današnjem društvu nije zavidan. Nedostatak razumevanja za njihove potrebe, teško nalaženje posla i ograničene mogućnosti za napredovanje, dodatno su praćene sve prisutnijim nezadovoljstvom i nedostatkom motivacije za organizovanjem i aktivnim učešćem u društvenom životu.

Svetski dan mladih jedna je od prilika da se sagleda položaj ovih osoba u savremenom društvu. Ogromna nezaposlenost, skučene mogućnosti za kvalitetnim organizovanjem slobodnog vremena, otuđenost i letargija neki su od problema koji prate današnje generacije mladih.

Požarevac je jedan od gradova koji je 2010.godine doneo strategiju za mlade koja je danas umnogome prevaziđena, kaže koordinator Kancelarije za mlade Veljko Obradović.

On navodi da je ovim dokumentom ipak načinjen pomak u sistemskom pristupu potreba mladih. Iako konkretni rezultati ne mogu da budu merljivi, učinjen je napredak u zastupljenosti mladih u javnom životu kroz samoorganizovanje i mogućnost sticanja neformalnog obrazovanja, smatra on.

Grad bi u skorije vreme trebalo da donese novu četvorogodišnju strategiju za mlade.

S tim u vezi, Omladina DS-a u Požarevcu je ovih dana pokrenula diskusiju na društvenoj mreži Fejsbuk, postavljanjem upitnika o potrebama i problemima mladih.

Lider “omladine demokrata” u gradu Maja Milenković kaže da u Požarevcu postoji niz problema koji se nameću, a koji se pre svega odnose na budžetsko trošenje novca i prepoznavanje potreba mladih. U prethodnom periodu postoji niz pozitivnih pomaka, kao što je otvaranje novih sportskih terena ili bioskopa na otvorenom, kaže ona, ali  i dodaje da je neophodno racionalnije i kvalitetnije izvršiti raspodelu novca iz gradske kase, te prepoznati i sačuvati talentovane i perspektivne pojedince.

Veljko obradovic kaže da je veliki problem nezaposlenost i da tu sa bilo kakva strategijom malo može da se učini.

Prema najavama ćlana gradskog veća Aleksandra Đokića, lokalna samouprava izgleda da namerava da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom.  

Kooridnator Udruženja građana ’’Šansa’’ Tatjana Rajić kaže da nezaposlenost i teška finansijska situacija pogađaju sve slojeve društva. Rešenje za mlade da svakodnevno rade na sebi, stiču nova saznanja i prilagođavaju se promenama, kako bi spremno odgovorili  na potrebe savremenog društva i poslodavaca.

Jedan od pratilaca ekonomske krize i velike nezaposlenosti je obeshrabrenost i nedostatak motivacije.  Mlađa sugrađanka smatra da je prevazilaženje pasivnog odnosa prema sredini ključ za  nalaženje posla.

Istraživanja poslednjih godina govore da su mladi u Srbiji nezadovoljni i razočarani u institucije i državne organe. Istovremeno, oni su i apatični i nespremni da preuzmu odgovornost za poboljšanje sopstvenog položaja. Mladi fatalistički veruju da će uskoro biti bolje, ali samo desetina njih izražava spremnost da učestvuje u promenama. Svaki treći student planira da, nakon što diplomira, zauvek napusti zemlju. Nereformisan obrazovni sistem i neusklađenost sa tržištem rada, sa jedne, i nezaposlenost, sa druge strane, nameću se kao glavni problemi kada su u pitanju mladi u našoj zemlji.

ned

16.11.

2014.

Eiri [neregistrovani] u 14:18

HITNO!

Alo menni treba esej sa ovom temom ovdje ima previse gluposti.

Odgovori
čet

15.08.

2013.

Mr. Tihomir [neregistrovani] u 08:31

Mladi ce dobiti svoju sansu kad ostare. Kao ja , Veljko, Mica, Dule, Rade Vrcko i mnogi drugi koji su u mladosti bili niko i nista.Samo strpljenja!

Odgovori
pon

12.08.

2013.

Slobi [neregistrovani] u 23:14

"nezaposlenost"

Samo vi i dalje trpite i podrzavajte M.Dinkica i njemu slicne-koji su uspesno;unistili,rasprodali,u bezcenje privatizovali i unistili sve Srbsko,a svojataju SVE TUDJE,uvezli su strance tj. tudje poslodavce=kapitaliste,kriminalce i lopove...tako se dolazi do sigurnog sunovrata.

Odgovori
pon

12.08.

2013.

samo cekam [neregistrovani] u 22:06

stand BY

More napolje iz opstine!

Odgovori
pon

12.08.

2013.

McMurphy [neregistrovani] u 21:26

Strategija?

Nama treba strategija kako ostati normalan. Svima...ne samo mladima!

Odgovori
pon

12.08.

2013.

perajos nije vreme [neregistrovani] u 20:55

strpljenje

kad se zaposli familija i clanovi stranaka navlasti dolaze strucnjaci. oko 2070.godine.

Odgovori
pon

12.08.

2013.

gory [neregistrovani] u 18:01

HAHAA

Glupost nad glupostima!

Odgovori
pon

12.08.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 16:23

farma

mogli bi jednog stranog strucnjaka da angazuju, mislim da bi Ekrem Jevric bio pravi strucnjak za resavanje takvog kompleksnog problema, neki kauc kod neke tetke bi se vec nasao i da nam omladina vec jedanput procveta

Odgovori

Ostavi komentar