Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

23. 07. 2013.

Autor: J. Petković Izvor: Boom 93, Novosti

Domaće povrće gubi kvalitet

Na tržištu je sve više povrća iz uvoza, a često kvalitet ne opravdava cenu. Na požarevačkoj pijaci većina prodavaca otkupljuje proizvode od preprodavaca, pa i nisu mnogo upoznati sa načinom na koji je biljka uzgajana.

Loš izgled i kvalitet povrća bacaju sumnju na postupak gajenja, ali i upotrebu pesticida. Međutim, kako bi se sumnja otklonila najbolja preporuka je da se kupuje kod istog prodavca, savet je uzgajivača paradajza iz Ćirikovca.

Na svojoj tezgi, prodavac je stavio rasečen paradajz, kako bi kupci mogli da se uvere kakvog je kvaliteta, a mogu čak i da probaju. Iako je cena znatno niža u osnosu na prošlogodišnju, kupovna moć je mala, dodaje prodavačica sa susedne tezge.

Proizvođači tvrde da su domaći plodovi kvalitetniji od uvoznih koji su prepuni hormona. Kažu da je najbitnije seme , ali i način uzgoja.

Cena paradajza na požarevačkim pijacama, kreću se od 40-60 dinara za kilogram.

Selekcionar paradajza u Institutu za ratarstvo u Smederevskoj Palanci, dr Jasmina Zdravković, kaže da ukus paradajza ne zavisi od toga čime je tretiran, već isključivo od sorte. Čak 90 odsto karakteristika je pitanje vrste semena, a tek 10 odsto je loše gajenje, pišu Novosti.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije