Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 07. 2013.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Poseta ambasadora Slovenije

Ambasador Slovenije u Srbiji Franc But posetio je danas Požarevac i Kostolac gde se susreo sa predstavnicima lokalne samouprave i stanovnicima slovenačkog porekla.

Trenutno u Kostolcu živi oko 250 stanovnika poreklom Slovenaca. Mnogi od njih potomci su porodica koje su doseljene iz Austroguarske pre tačno 100 godina. Tadašnjem rudniku trebalo je obezbediti stručnu radnu snagu koja je, između ostalog došla iz Maribora, Trbovlja, Celja i drugih mesta.

But je istakao da 5.300 državljana Srbije poseduje slovenački pasoš i dodao da uprkos ekonomskoj krizi odnosi Slovenije i Srbije nikada nisu bolji. Značajne investicije upravo dolaze iz Slovenije.

 

Ambasador je iskazao očekivanje da će privrednici naći interes da ulažu na području Požarevca i Kostolca.

Slovenija optimistički gleda na budućnost i tesnu saradnju sa Srbijom kojoj daje podršku u postupku ulaska u EU, istakao je on.

 

Ambasadora Slovenije danas su u Kostolcu dočekali predstavnici udruženja Slovenaca “Sava”.  Saša Radić iz ovog udruženja rekao je da je obeležavanje 100 godine dalaska prvih doseljenika iz Slovenije, ujedno i prvo zvanično okupljanje pripadnika ove nacionalnosti i ljudi slovenačkog porekla.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije