Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

06. 01. 2011.

Božić

Vernici SPC u četvrtak obeležavaju Badnji dan, a u petak Božić. Paljenje badnjaka održaće se u 16.30 u Sabornoj crkvi u Požarevcu. Sveta liturgija na Božić služiće se od 6 časova ujutro.

Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta. Na trpezi se za večeru tradicionalno nalazi, pored posnih jela, i suvo voće. Velika potražnja ovih dana uslovila je i blago povećanje cena. Suvo voće se uglavnom prodaje u pakovanjima od 200 grama. Za istu količinu suvih šljiva cena je 60, smokvi  75, suvog groždja 70, a kajsija oko 180 dinara.

U gradskim sredinama je odlazak u šumu, kako bi se odsekla grana hrastovog drveta, zamenjen kupovinom badnjaka na pijacama. Cena badnjaka je od 20 do 50 dinara.

Povodom praznika Hristovog rođenja vernicima se obratio i vladika Braničevski Ignjatije rečima Mir Božji Hristos se rodi.

U besedi on je između ostalog rekao da je rođenje Isusa Hrista, a posebno njegovo vaskrsenje radosna vest ljudima da mogu da pobede smrt.

Ovaj događaj, rođenja Sina Božjega, ukazuje na tu dimenziju. Sa druge strane ukazuje nam i na koji način se to zbiva sa Gospodom kao čovekom. To je preporuka šta bi trebalo da činimo da bi se izbavili od smrti, naveo je između ostalog u besedi povodom Božića vladika Braničevski.

Nema komentara.

Ostavi komentar