Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

29. 05. 2013.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Nestašica vakcina za svinjsku kugu

U Srbiji trenutno vlada nestašica vakcine za svinjsku kugu. Ovo je Boom 93 potvrđeno u nekim veterinarskim stanicama i Veterinarskom zavodu u Požarevcu. Nisu zabeleženi slučajevi svinjske kuge u Požarevcu rečeno nam je u institutu.

Redovna vakcinacija prasadi ne može da se izvede, što stvara problem uzgajivačima. Prasad mora da se vakciniše u periodu od 45 dana do dva meseca starosti i bez vakcinacije ne može da bude na tržištu.

U Veterinarskoj stanici Požarevac nisu bili raspoloženi za razgovor. Dobili smo kratak odgovor da vakcina ima, uz opasku da postavljamo mnogo pitanja.

U vetrinarskoj stanici Dimitrijević kažu da su pred dve do tri nedelje dobili 200 doza vakcine i naknadno još 100 doza, što ne zadovoljava potrebe. Pre ovih isporuka vakcina na tržištu nije bilo čitavih mesec dana. Raspolažive količine dovoljne su samo za hitne slučajeve, napominju u ovoj ambulanti.

U Veterinarskom institutu kažu da u prethodnom periodu nije bilo slučajeva uginuća usled svinjske kuge, kao ni sumnje u ovu bolest.

Kako piše list Kurir, nestačica vakcina je pored Požarevca izražena u Velikoj Plani i Smederevu. Taj list piše da je u ovim mestima nekoliko prasadi već uginulo, ali dodaje da se pouzdano ne zna razlog.

Nema komentara.

Ostavi komentar