Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 04. 2013.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Selaković i Dežer posetili zatvor u Zabeli

U tri Kazneno-popravna zavoda u Srbiji, u Nišu, Sremskoj Mitrovici i Požarevcu, uspostavljen je sistem stručnog obrazovanja i osposobljavanja osuđenika kroz pilot obuke. Zatvor Zabela kod Požarevca danas su posetili ministar pravde Nikola Selaković i šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

U okviru projekta „Podrška stručnom obrazovanju i obuci u zatvorskim ustanovama Srbije“ više od 500 osuđenika do septembra biće osposobljeno da radi u oblastima za kojima postoji potreba na tržištu rada,  zavarivanju, štampanju sito štampom, izradi nameštaja, pekarstvu i povrtarstvu. Cilj je da se poboljša njihova zapošljivost po odsluženju zatvorske kazne i reintegracija u društvo.

Evropska unija je za uspostavljanje sistema stručnog osposobljavanja osuđenika tokom boravka u zatvoru Srbiji donirala je oko dva miliona evra. Sredstva su uložena za sprovođenje obuka i nabavku kompletne opreme za svih pet zanimanja u sva tri zatvora, rekao je tokom posete Zabeli šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Osuđena lica dobrovoljno se javljaju na obuku. Vojkanu Budimiroviću iz Beograda ostalo je još mesec dana izdržavanja kazne. Očekuje da će mu zanat koji bude stekao olakšati dobijanje posla. Isto očekuje i Branislav Nikolić iz Smedereva koji će još pola godine provesti u Zabeli.

Ministar pravde Nikola Selaković istakao je da će država nastojati da osuđenicima po završetku izdržavanja kazne olakša put do nalaženja posla.

Neki od većih problema koji je u srpskim zatvorima prisutni godinama su prenatrpanost i uslovi boravka. To potvrđuju osuđenici Nikolić i Budimirović.

Ambasador Dežer istakao je da je upoznat sa problemom prenatrpanosti u zatvorima i da očekuje da će primenom zakona o alternativnim sankcijama taj problem u Srbiji biti rešen.

Inače, kroz projekat podrške stručnom obrazovanju u srpskim zatvorima planirano je da za neko od pet deficitarnih zanimanja do septembra 2013. godine obuči 500 osuđenika iz tri zatvorske ustanove.

Do sada je 145 osuđenih lica uspešno završilo obuku i steklo sertifikat, a trenutno je na osposobljavanju još 126 osuđenika.  

ned

21.04.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 17:02

LEP

Boze kako je lep nas ministar. Prelep.

Odgovori
ned

21.04.

2013.

PEZOS MILE [neregistrovani] u 09:52

STO DA NE

Moj omiljeni ministar, ono sto je on uspeo da spasi od reforme DS, nije mogao niko.

Odgovori
ned

21.04.

2013.

Suprime Ruler [neregistrovani] u 09:25

ODLICNO!

Vidim da je pocela zabela da lici na Preporod kao nekad, u tom slucaju neka ministar dolazi svaki dan, ja nemam nista protiv.

Odgovori
ned

21.04.

2013.

Loky83 [neregistrovani] u 09:11

Poseta je ok

Ne vidim nishta loshe shto je ministar posetio nash okolish. Pohvale sa moje strane. Krajnje je vreme da pocnemo liciti na Evropu.

Odgovori
ned

21.04.

2013.

KOlIN [neregistrovani] u 09:05

Ako i treba

Ako i treba ministri da posecuju nas kraj, da je srece pa svi da dodju pa da i Pozarevac malo zivne.

Odgovori
sub

20.04.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 06:28

odmah

ako je to cena da nadjem posao hocu u zatvor

Odgovori
pet

19.04.

2013.

Admin Admin u 15:46

Dežer posmatra zatvorenika?

koja faca! Ahahahaha!!!

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije