Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 04. 2013.

Autor: 6 Izvor: Večernje novosti

Smederevo: Lek za nezaposlenost

Grad nudi olakšice privrednicima u zamenu za otvarenje radnih mesta. Na spisku oslobađenje od poreza, te taksi za građevinsko zemljište i infrastrukturu

Lokalna samouprava ponudila je investitorima oslobađanje plaćanja dela poreza, taksi za građevinsko zemljište i priključka na infrastrukturnu mrežu, u zavisnosti od visine ulaganja. Jedan od uslova je i da većina novozaposlenih budu Smederevci.

Odlazak „Ju-Es stila“ i privremeno zaustavljanje čeličane, te propali aranžman za gradnju rafinerije nafte, uz kolaps u remonteru železničkih vozila i izgubljenih 10.000 radnih mesta u privredi tokom poslednje decenije, doveli su Smederevo na rub ekonomske i privredne propasti. U nastojanju da spase grad, lokalna samouprava ponudila je posebne pogodnosti za korisnike Slobodne zone.

Tako se sva proizvodna preduzeća koja uposle 50 i više radnika, od kojih je najmanje 90 odsto iz Smedereva, oslobađaju naknada za izdavanje dokumentacije, komunalnih taksi, polovine naknade za uređenje građevinskog zemljišta, kao i više obaveza za priključenje na vodovodnu mrežu.

Ove firme biće oslobođene i poreza na imovinu u iznosu od 30 odsto - ako je nova investicija skuplja od 20 miliona dinara. Ukoliko su ulaganja veća od 50 miliona dinara, umanjenje će iznositi čak polovinu obaveze!

Preduzeća u Slobodnoj zoni koja za stalno uposle 20 i više radnika biće oslobođena plaćanja naknade za komunalne takse i za korišćenje građevinskog zemljišta...

- Želimo da podstaknemo investicije, kako bismo smanjili stopu nezaposlenosti. Gubici lokalnih prihoda po osnovu ovih umanjenja bili bi manji od prihoda koje bi ostvarili od poreza na zarade novozaposlenih radnika - kaže Prvoslav Nedeljković, pomoćnik gradonačelnika zadužen za privredu, investicije i razvoj, otkrivajući da već ima investitora zainteresovanih za ovaj „paket“ mera koji je oročen na period od pet godina.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije