Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 05. 2013. Beograd, Požarevac

Autor: R. Momirović Izvor: Boom 93, B92

U subotu deseta Noć muzeja

Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja otvoriće 18. maja po deseti put vrata više od 150 kulturnih institucija u 68 gradova i mesta, među kojima je i Požarevac, obeležavajući tako značajan jubilej.

Požarevac se po šesti put uključuje u manifestaciju "Noć muzeja".

Vrata požarevačkih muzeja biće otvorena za sve sugrađane tokom celog dana do 2 sata ujutru, a ulaz je besplatan.

"Stalna muzejska postavka arheoloških zbirki i izložba posvećena Milanskom ediktu biće otvorena u glavnoj zgradi Muzeja, dok će u Etno parku na Tulbi, pored standardne izložbe biti otvorena i izložba skulptura od drveta" kaže za Boom 93 Milorad Đorđević, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu.

On dodaje da će tokom Noći muzeja biti otvorena i Gradska galerija, Muzej kulturne istorije sa stalnom postavkom građanske kulture sa početka XX veka i Kuća Dobrnjčevih sa redovnim sadržajem posvećenim Požarevačkom miru i vremenu između I i II Srpskog ustanka.

Smederevo će se 18. maja baviti predrasudama između starosedelaca i novopridošlih Smederevaca i to kroz “Ulicu sećanja”, koja će biti smeštena u srcu Smedereva - ulici Kralja Petra I. Biće organizovana izložba fotografija građana s ciljem podizanja nivoa svesti o multikulturalnim uticajima na identitet grada i građane Smedereva.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka radio je istraživanje “Noć muzeja kao kulturološki i društveni fenomen u Srbiji”. Na uzorku od 26 gradova, 43 muzejske lokacija i 1.500 ispitanika, jedan od zaključaka je da u muzejima Srbije odavno postoji potreba za uvođenjem različitih „društvenih akcija“, kojima pripada i noćna poseta muzejima.

”Tokom manifestacije Noć muzeja sagledavaju se mogućnosti koncipiranja zanimljivih sadržaja u muzejima Srbije, kada se svi trude da svojim izložbama naprave nešto atipično, a što će kod posetilaca ostati doživljeno i zapamćeno” stoji u istraživanju Zavoda.

Nacionalni sponzor ovogodišnje Noći muzeja je Viasat History Kanal.

sub

04.05.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 19:49

SJAJNO

Ovo nam treba, samo vise reklame pogotovo u skolama.

Odgovori

Ostavi komentar