Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 04. 2013.

Autor: J. Petković Izvor: Boom93

Ujed krpelja dovodi i do komplikacija

Opasnost od ujeda krpelja je već počela da vreba, a posebno se savetuje oprez tokom maja i juna meseca kada su i najaktivniji. Od zaraza koje prenose krpelji, za ljude je najopasnija lajmska bolest koju najčešće prenose jelenski krpelji, a koju izaziva bakterija Borrelia burgdorferi. Bolest koja ova bakterija izaziva prolazi bez ikakvih posledica ukoliko se leči u ranom stadijumu.

U Braničevskom i Podunavskom okrugu se ne radi tzv. lov na krpelje i istraživanje na osnovu koga bi se utvrdilo jesu li zaraženi. Razlog za takav propust je nedostatak novca, kažu u Zavodu za javno zdravlje.

Grad Beograd praktikuje da obavi takva proučavanja, ali i to je neredovno. Mnogi građani nisu upoznati dovoljno sa posledicama koje može da ostavi ujed krpelja.

Oni ujedaju, obično, na mestima gde je koža najtanja, na pregibima kod zglobova, pa se teško uočavaju. Ako se već to desi, velika je opasnost ako parazita ujedeni sami uklanjaju, umesto da se obrate lekarima.

Veoma je važno i da se zna kako pravilno da se krpelj odtrani sa kože, kaže Joković Kostić.

Ukoliko se nakon uboda pojavi crveni trag na koži, osoba bi trebalo da se javi lekaru kako ne bi došlo do komplikacija. Najgori scenario je Lajmska bolest koja zahvata nervni sistem, zglobove i mišiće. Veoma je važno na vreme uočiti promene jer Lajmska bolest može da dovede i do smrtnog ishoda ponekad.

Nakon boravka u prirodi bi trebalo da se svako prekontroliše. Šetači bi, pored odeće dugih nogavica i rukava, trebalo da kožu tretiraju zaštitnim sredstvima, izbegavaju nepokošene terene, dobro se pregledaju posle šetnje i, obavezno, provere teme glave, koje je nezaštićeno.

sub

13.04.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 16:41

Ups

Pre dve godine zavukao se na boku ramena, tako da nikako sam nisam mogao kremom u suprotnom smeru da ga izvučem, zbog nezgodnog ugla za pokret druge ruke.U hitnoj me nisu primili, u medicini rada, dotični tehničar i pored usmenog i pismenog naloga i upozorenja glavne sestre nije hteo da vadi, jer on neće da se petlja u ono što je već neko pokušao, još je počeo verbalno da se inati, čak je rekao da uostalom njemu za pet minuta poičnje pauza.Krpelj je izvađen za minut, zahvaljujući uljudnosti, profesionalizmu i medicinskoj etici glavne sestre, koja je videvši da sa ovim nema bože pomozi uskočila izvadila, dala inekciju zbog povećeg crvenila oko mesta ulaza.

Odgovori
pet

12.04.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 17:03

ISPARIO

nema novca, ispario, nema ga, nema kuku lele, sta nam ostaje, samo ljubav (VALJDA PREMA RUPAMA, KRPELJIMA, IN CETERE)

Odgovori
pet

12.04.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 12:00

ko krade?!

A za sta, tacno, grad/opstina ima novca?! Kada god procitam neki tekst u kome se govori o nekom problemu izgovor je nedostatak novcanih sredstava...

Odgovori

Ostavi komentar