Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 04. 2013.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Nedostaju servisi za osobe sa invaliditetom

Jedan od problema koji se javlja u lokalnim sredinama je nepostojanje servisa namenjenog osobama sa invaliditetom. U Požarevcu, konkretno, deci ometenoj u razvoju pružena je mogućnost korišćenja specijalizovanog dnevnog boravka. Međutim, ova vrsta usluge dostupna im je samo od 7. do 30.godine života.

Za korisnike centra, njihove roditelje i staratelje problem je što nakon ulaska u stariju dob ne postoji ustanova na teritoriji grada u kojoj bi im bila pružena adekvatna nega.

U požarevačkom dnevnom boravku ove zime boravilo je 28 korisnika, od njih dvoje koji su već stariji od 30 godina.

Rukovodilac centra Jasmina Turudić navodi da se čine napori da se takve osobe ne isključe iz sistema pružanja ovog vida socijalne zaštite, ali da je takva situacija neodrživa, pre svega zbog programa koji je isključivo namenjen deci i omladini.

Ona smatra da je realno izvodljivo da se u Požarevcu formiraju novi centri namenjeni mlađoj deci i odraslima.

Formiranje novih centara za pružanje usluga socijalne zaštite podržava i novi Zakon o socijalnoj zaštiti. Požarevac bi u narednom periodu trebalo da izradi akcioni plan za osobe sa invaliditetom. Sa još četiri lokalne samouprave uključen je u projekat koji finansira EU i koji predviđa formiranje po jednog novog servisa u svakom od gradova.

Cilj projekta „Održivi servisi podrške za osobe sa invaliditetom”koji bi trebalo da se realizuje u naredne dve godine je da intezivira dijalog institucija u oblasti zapošljavanja, obrazovanja i socijalne zaštite, što bi rezultiralo otvaranjem novih servisa, kaže Tatjana Rajić iz udruženja “Šansa” koje je partner u projektu.

Od servisa, pored dnevnog centra, u Požarevcu funkcioniš još “Klub za mlade” koji je namenjen deci i omladini u sukobu sa zakonom i “Pomoć u kući za stara lica i osobe sa invaliditetom”.

Kako je istakla Slađana Lević iz Foruma mladih sa invaliditetom koji je nosilac projekta, predviđeno je da nakon povezivanja svih relevantnih institucija EU finansira uspostavljanje pet novih centara u gradovima.

U Požarevcu je danas održan seminar u okviru projekta na kojem su učestvovali predstavnici partnerskih udruženja i republičkih institucija.

Pored Požarevca uključeni su Beograd, Užice, Kikinda i Leskovac.

čet

11.04.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 20:50

KAKO DA NE

Sto ne kazu koliko para muzu od opstine za projekte i koliko one para uzmu a koliko koristi imaju ti kojima su namenjene

Odgovori

Ostavi komentar