Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 04. 2013.

Autor: J. Petković Izvor: Boom93

Kako se hrane deca u školi?

Da se deca u školskog uzrasta nezdravo hrane, najbolje svedoči podatak da je u Srbiji oko 17% gojazne dece. Kada su u školi, deca najčešće kupuju peciva iz obližnjih pekara ili prodavnica brze hrane.

Međutim, mogu i da svoju užinu dobiju u školskoj kuhinji.  Direktor osnovne škole ‘’Vuk Karadzić‘’ Radivoje Jakovljević kaže da se u kuhinji ove škole, trude da pripremaju raznovrsnu i kvalitetnu hranu.

Školska užina iznosi 800 dinara mesečno. Odziv je najveći među učenicima nižih razreda. Deca najčešće dobijaju namaze, rol-viršle, ''žu-žu'' peciva i sl. Jakovljević ističe da je škola omogućila besplatne obroke za socijalno ugroženu decu.

Nekoliko mališana nam je reklo da je zadovoljno obrocima, ali da bi voleli da bude manje peciva, a više salate i povrća. Kažu i da ponekad kupuju užinu i u kioscima brze hrane u blizini škole, iako su svesni da je to nezdrav obrok.

Roditelji takođe mogu da pripreme zdravu užinu i pošalju detetu. Preterano konzumiranje peciva i slatkiša dovodi do gojaznosti koja kasnije može da dovede do raznih oboljenja.

čet

11.04.

2013.

Sanja [neregistrovani] u 13:08

Ma da! DECA kupuju "nezdravu, brzu" hranu! A šta dobijaju za užinu, u školama?! PA ISTO TO!!!

Odgovori

Ostavi komentar