Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

09. 04. 2013. Smederevo

Autor: 2 Izvor: Novosti

Počelo snimanje filma o princezi Oliveri

U smederevskoj tvrđavi u ponedeljak pala prva klapa igrano-dokumentarnog filma "Put ružama posut" o uzbudljivoj životnoj priči princeze Olivere Lazarević. Dvanaest godina u haremu, kao supruga sultana Bajazita.

Na zidinama srednjovekovne prestonice Srbije, u smederevskoj tvrđavi u ponedeljak je pala prva klapa igrano-dokumentarnog filma "Put ružama posut" koji govori o uzbudljivoj životnoj priči princeze Olivere Lazarević.

Srpska princeza Olivera Lazarević (1373-1444), najmlađa kći Svetog kneza Lazara i kneginje Milice, provela je dvanaest godina u turskom haremu, kao supruga sultana Bajazita. Svojim uticajem na sultana, pomagala je srpskom narodu da preživi burna vremena posle Kosovskog boja. Bila je dragoceni savetnik i pratilac svoga brata despota Stefana i jedna od prvih stanovnica Beograda kao srpske prestonice. Njen lik će od zaborava otrgnuti film čije je snimanje počelo u ponedeljak u smederevskoj tvrđavi.

Autorski tim okupio je Fond "Princeza Olivera". Reditelj je Marko Novaković. Scenario je, prema monografiji "Princeza Olivera, zaboravljena srpska kneginja", napisala Olivera Šaranović, a dramaturški ga je uobličila Nataša Drakulić.

"Princeza Olivera je kao zalog mira sa Turcima data sultanu Bajazitu, a nakon povratka iz harema, boravila je najpre u Beogradu, a potom u Smederevu. Zbog toga je ovde pala i prva klapa filma" kaže za Novosti Jelena Mandić, upravitelj Fonda "Princeza Olivera"

Mandićeva navodi da je životna priča najmlađe kćerke kneza Lazara i kneginje Milice kao "pisana" za film.

"Pokušaćemo da prikažemo detalje njihovog svakodnevnog životi koje do sada, bar na ovaj način, kao igrano-dokumentani film, kod nas nisu viđeni, navodi Jelena Mandić. Prve scene uradila je glumica Vesna Stanojević koja glumi princezu Oliveru kad je bila starija, dok princezu u mlađim godinama glumi Aleksandra Manasijević. U igranim rekonstrukcijama pojavljuju se Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić (despot Stefan), Ivan Jevtović (Bajazit Prvi), kao i Tanja Bošković (kneginja Milica). Narator je Milan - Caci Mihailović."

Premijera filma "Put ružama posut" očekuje se na leto.

Nema komentara.

Ostavi komentar