Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

09. 04. 2013.

Autor: J. Petković Izvor: Boom93

Godinu dana do novčane pomoći za prvo dete

Novčanu naknadu za prvorođeno dete koju isplaćuje grad, majke mogu da ostvare godinu dana nakon što steknu prebivalište u Požarevcu. U drugim gradovima je potrebno da prođe i do dve godine. Iznos naknade je 40.000 dinara.

Mladi parovi često nisu upoznati sa ovakvim propisima zbog čega ne mogu da ostvare ovu vrstu pomoći. Takav je slučaj i sa porodicom Mirković.

Nebojša Mirković je u martu ove godine postao otac devojčice za koju njegova supruga  ne može da dobije jednokratnu novčanu pomoć od grada Požarevca. U gradskoj upravi mu je rečeno da je trebalo da suprugu prijavi godinu dana pre rođenja deteta. Iako su prošlog leta, nedelju dana nakon njenog preseljenja iz Malog Crnića u Požarevac, prijavili promenu preibivališta i rešili da zasnuju porodicu, novčanu pomoć za prvo dete ipak neće dobiti.

Mirković se požalio da grad ne stimuliše dovoljno, ali i ne obaveštava mlade parove koji planiraju da zasnuju porodicu o pravima i pomoći koju mogu da ostvare.

Za 2013. godinu grad Požarevac je doneo odluku o naknadi za prvorođeno dete u iznosu od 40. 000 dinara, ali uz određene uslove. Jedan od njih je i da majka mora da ima prebivalište  na teritoriji grada Požarevca duže od godinu dana kako bi ostvrarila pravo na jednokratnu novčanu pomoć za svoju bebu, objašnjava službenik za finasijsku podršku porodicama sa decom Zoran Đorđević.

On kaže da lokalne samouprave same određuju kriterijume i vremenske periode prilikom dodeljivanja novčanih sredstava za prvorođeno dete. Pa je tako u Smederevu i na primer u Beogradu, propisano da mora da prođe bar dve godine od kako je majka prijavljena na drugoj adresi stanovanja, istakao je Đorđević.

Novčana naknada za prvorođeno dete se primenjuje od 2008. godine u Požarevcu. Prvih godinu dana nije postojalo vremensko ograničenje za podnošenje zahteva. Međutim, zbog mogućih zloupotreba ovakva praksa se promenila, pa je zato i vremenski rok ograničen na godinu dana ističe Zoran Đorđević.

Đorđević kaže da ima mnogo prijava iz drugih opština, a da u gradskoj upravi imaju evidenciju i koliko bi dece godišnje moglo da bude, da bi se isplanirao budzet za takve namene.

Zakon je propisao da jedino majke mogu da podnesu zahtev za dobijanje novčane pomoći, a to pravo mogu da izgube ili u slučaju smrtnog ishoda, bolesti ili nesposobnosti da se brinu o detetu. Jedino u takvim sitacijama, očevi imaju pravo da podnesu zahtev za dobijanje novčane pomoći za dete.

uto

09.04.

2013.

znam ja [neregistrovani] u 17:24

android

i ja sam bio u istoj situaciji jer mi zena nije iz Pozarevca. potrebno je da se nadju dva svedoka koja ce da potpisu da ona zivi u Po duze od 12 meseci i sve je reseno...

Odgovori

Ostavi komentar