Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

04. 04. 2013.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Turski ambasador obišao tvrđavu u Ramu

Ambasador Turske Mehmet Kemal Bozaj posetio je tvrđavu u Ramu i razgovarao sa zvaničnicima srpskih institucija o mogućnostima da zdanje bude obnovljeno.

Ramsku tvrđavu na Dunavu kod Velikog Gradišta u 15. veku podigao je turski sultan Bajazit,

Postoji idejni projekat Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture za obnovu tvrđave.

Predviđeno je da se projekat realizuje u pet faza, rekao je nakon sastanka predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

Rekonstrukcija kompleksa Ramske tvrđave, osim bedema i kula, obuhvatiće karavansaraj, kupatila - hamame i dekorativnu spoljašnju i unutrašnju rasvetu.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Goran Petković kaže da su procene da bi ulaganja u obnovu tvrđave u Ramu iznosila oko 1,5 miliona evra.

Planirano je da lokalna samouprava i resorna ministarstva finasiraju deo izrade glavnog projekta i arheološka istraživanja, a Republika Turska ostalog dela projekta preko Agencije za međunarodnu i kulturnu saradnju i razvoj ''Tika'' kao i konzervaciju i restaruaciju tvrđave.

Ambasador Bozaj komentariše koliko bi obnovljena tvrđava značila posetiocima iz Turske sa aspekta istorijskog nasleđa nekadašnje imperije u zemljama u regionu.

Tvrđavu u Ramu podigla turska vojska 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog na desnoj obali Dunava radi osvajanja Panonske nizije, a jedna je od sedam srednjevekovnih tvrđava na njegovom toku kroz Srbiju.

U ovom regionu Srbije pored tvrđave nalaze se Srebrno jezero, Viminacijum, Lepenski vir, Golubačka tvrđava. Sigurno je da bi obnova ovog istorijskog spomenika  doprinela kvalitetnijoj ponudi i privukla veliki broj turista iz Srbije i inostranstva.

Nema komentara.

Ostavi komentar