Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 03. 2013.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Saradnjom protiv mobinga

Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije u Požarevcu i udruženje Stop-mobing Srbija zaključili su danas sporazum o saradnji.

Saradnja se pre svega odnosi na suzbijanje zlostavljanja na radu koje je sve češća pojava, a sindikat bi trebalo da podrži inicijativu za izmenu Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu koja bi podrazumevala da teži oblici zlostavljanja na radu budu tretirani kao krivično delo.

Kako je objasnio predsednik Stop-mobing Srbija Žika Živadinović, zakonom je predviđena novčana kazna za vršioca zlostavljanja.

U najvećem broju prijavljenih slučajeva rukovodioci preduzeća su osobe okrivljene za mobing podređenih, a kako prijave dolaze mahom iz javnog sektora, kazne ne plaćaju vršioci mobinga več sama preduzeća.

Ono što se zahteva je uvođenje kazne zatvora od jedne godine, što je preuzeto iz švedskog zakona, kao i određivanje perioda u kojem će osobi osuđenoj za zlostavljanje na radu biti onemogućeno obavljanje javne funkcije, istakao je Živadinović.

Što se prijava mobinga sa područja Braničevskog okruga tiče, Živadinović kaže da se one pre pokretanja postupka mahom rešavaju u neposrednom razgovoru sa poslodavcima, odnosno menadžmentom preduzeća.

U Stop-mobing Srbija kažu da je zlostavljanje na radu jedanko prisutno u privatnim preduzećima. Otežavajuće okolnosti da se takvi slučajevi procesuiraju ogledaju u tome da u privatnom sektoru gotovo i da ne postoji sindikalno udruživanje, kao i da je mehanizam dobijanja otkaza mnogo jednostavniji.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije