Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

03. 10. 2012.

Autor: 1

Popis - bolje planiranje i lakši pristup fondovima

Popis poljoprivrede u Požarevcu počeo je na vreme i za sada se sprovodi bez problema. Popisivači su vidno obeleženi, a prikupljeni podaci koriste se isključivo za zbirnu statistiku.

Ovih dana popisivačima su kao podrška na terenu i 6 opštinskih i 2 republička instruktora. Popisivači će gazdinstva obilaziti jasno obeleženi, a za popunjavanje jednog formulara traje u proseku sat vremena.

Sve informacije koje vlasnici poljoprivrednih gazdinstava daju popisivačima, a koji se odnose na njihove lične, porodične, ekonomske i imovinske podatke službena su tajna i koriste se isključivo u statističke svrhe, naglašavaju u gradskoj upravi Požarevca.

 „Oni će biti objavljeni u zbirnom obliku. Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava mogu da budu potpuno sigurni i na sva pitanja odgovaraju slobodno“, kaže predsednik komisije za popis, Miroslav Ungrjanović.

Svi koji ne budu pružili tražene podatke popisivačima ili odgoovre neistinito, snosiće prekršajnu odgovornost.

Cilj popisa koji je poslednji put izvršen 1960.godine jeste  da se dođe do relevatnih podataka o raspoloživom poljoprivrednom zemljištu, stočnom fondu, poljoprivrednim objektima i radnoj snazi.

Na taj način dobija se mogućnost boljeg  planiranja razvoja poljoprivrede i olakšava konkurisanje kod nacinalnih, ali pre svih inostranih fondova za dobijanje sredstava za unapređenje proizvodnje i kvaliteta, ističe Ungurjanović.

„Pre svega mislim na fondove Evropske Unije“, dodao je on.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je naglasio da će za ovaj popis iz fondova EU biti izdvojeno oko devet miliona evra, a da će on omogućiti kvalitetnu analizu stanja i definisanje jasne poljoprivredne strategije, da bi Srbija postala konkurentnija u svetu.

On je kao prioritete izdvojio ukrupnjavanje proizvodnje, pošto su gazdinstva suviše mala i moraju da se udružuju. Pored toga, neophodno je obezbediti navodnjavanje, definisati smer ruralnog razvoja i povećanje prerade poljoprivrednih proizvoda.

U Požarevcu i Kostolcu je od ponedeljka na terenu 37 popisivača. U Srbiji ih ima ukupno oko 6.200. Popis na terenu bi trebalo da bude završen do 15.decembra.

Konačni rezultati trebalo da budu objavljeni do 31. decembra 2014. godine. Ipak, prvi preliminarni rezultati znaće se za mesec dana.

Nema komentara.

Ostavi komentar