Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Završena još jedna faza istraživanja na lokalitetu Braničevo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

27. 09. 2012. Kostolac

Autor: 2 Izvor: Novosti

Završena još jedna faza istraživanja na lokalitetu Braničevo

U ataru sela Stari Kostolac završena je šesta kampanja istraživanja arheološkog lokaliteta Braničevo, na površini na oko 2 hetktara.

Istraživanja su obavljena u blizini crkve Svetog Đorđa, zadužbine beogradskog kapetana Dragutina Todića na uzvišici Mali grad, na kojoj se u 4. Veku nalazilo episkopsko sedište Gornje Mezije.

"Poslednjom kampanjom, koja je obuhvatila površinu od 50 kvadrata, odredjene su južna i istočna granica luksuznog višespratnog objekta koji je najverovatnije pripadao nekom vojnom ili crkvenom velikodostojniku. Ovaj objekat se zbog svoje monumentalnosti svrstava u najznačajnije u srpskoj,ali i u evropskoj srednjovekovnoj arheologiji", kazu u Narodnom muzeju u Požarevcu.

U dosadasnjim iskopavanjima koja su finansijski pomogli Ministarstvo kulture i lokalna samopurava, pronadjeni su i delovi porculanskih posuda koje datiraju iz sredine XII veka.

U tom veku, Braničevo je bilo osvojeno i razrušeno posle čega ga Vizantijski car Jovan Kinem obnavlja, međetim kasnije ga osvajaju Mađari koji ubro spaljuju bedeme i sve kuce u tom naselju.

Osnovno cilj ovog arheološkog projekta je lociranje i definisanje srednjovekovnog grada i episkopije Braničevo, a sekundarni, osnivanje muzeja koji će se nalaziti u vili kapetana Todića i njegove supruge Leposave.

Srednjovekovni šlem

Sa istrazivanjima na lokaciji nekadasnjeg Braničeva krenulo se 2008. Posle otkrivanja srednjovekovnog šlema neobičnog oblika što je navelo na zaključak da se pod zemljom nalaze i drugi premeti iz ovog perioda. Kasnije su pronadjene i posude za spremanje i serviranje hrane, koplje, narukvica i alatke.

Osim keramičkih i metalnih predmeta, pronadjen je i pod jedne kuce, što ukazuje na tragove preistorijskog i istorijskog perioda antičkog Viminacijuma.

Nema komentara.

Ostavi komentar