Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 09. 2012.

Autor: 1

Izdaci budžeta zbog ujeda pasa lutalica

Od opštih izbora početkom maja do danas gradskoj upravi u Požarevcu pristiglo je 30-ak novih zahteva za vansudsko poravnanje zbog ujeda pasa lutalica.

Na poslednjoj sednici gradskog veća na ime odšete odobrena je isplata oko 370.000 dinara iz budžeta 

15 zahteva obradila je komisija sačinjena od pravnika i lekara. U osam slučajeva grad je pristao na vansudsko poravnanje. Četvoro povređenih kojima će grad isplatiti odštetu su deca. Sedam zahteva je odbijeno jer su povrede nanete od poznatog psa ili na području sela.

Grad od 2008.godine pokušava da vansudskim poravnanjima smanji troškove iz budžeta nastale po ovom osnovu.   Pre 4 godine je na osnovu sudskih presuda budžet morao da isplati preko million dinara za pet ujeda.

Zanimljivo je da je pre osnivanja komisije sve sporove koji su vođeni pred sudom grad izgubio.

U početku rada komisije, građanima je u normalnim slučajevima ujeda, bez posebnih posledica predlagano 80.000 dinara, plus sudski troškovi ukoliko je tužba bila puštena.

 Kako su svi prihvatali ponuđenu odštetu,  iznos je smanjen na 60.000 dinara, s tim što je dodavano 10.000 dinara u slučaju da postoji trajni ožiljak ili je reč o maloletnoj osobi koja je povređena.

S obzirom da je mali broj oštećenih odbijao ovaj iznos, ponuđena osnovna nadoknada je smanjena na 40.000 dinara.

U izveštaju gradskom veću, komisija je navela da su u najviše 10-ak slučajeva do sada predlagani iznosi bili viši zbog posledica koje je napad pasa ostavljao. Tako je u slučaju kada je jedna napadnuta osoba pala i doživela prelom karlice, ponuđeno 100.000 dinara i oko 28.000 dinara za sudske troškove.

Navedeno je i da su članovi komisije vodili računa o zastarelosti potraživanja, da su odbacivani zahtevi gde se ujed dogodio u nekom od sela gde sva domaćinstva imaju pse ili gde je postojala sumnja u verodostojnost iskaza građana.

Komisija je zaključila da se poslednjih godina značajno smanjio broj sudskih postupaka za utvrđivanje nematerijalne štete.

Nema komentara.

Ostavi komentar