Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

06. 08. 2012. Beograd, Kostolac

Autor: 2 Izvor: Kurir

Danas Dan rudara

Povodom Dana Rudara predsednik Vlade Ivica Dačić i ministri Mlađan Dinkić, Milutin Mrkonjić, Milan Bačević i Zorana Mihajlović posetiće danas Bor i Kostolac, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović posetiće Despotovac - rudnik "Resavica" i Kostolac - Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac".

U okviru tog događaja biće obeležen Dan privrednog društva "Termoelektrane i kopovi Kostolac", a u večernjim satima, obeležavanju tog jubileja, kako je najavljeno, pridružiće se i predsednik Vlade Ivica Dačić.

Premijer je sa ministrima posetio Rudarsko-topioničarski basen Bor (RTB), obišao radove na rekonstrukciji topionice, izgradnji fabrike sumporne kiseline i razgovarao sa menadžmentom fabrike.

U prisustvu najviših vladinih zvaničnika dodeljena su priznanja najboljim rudarima Srbije, kao i "Šistekovih nagrada" za doprinos razvoju RTB-a.

Dan rudara Srbije, 6. avgust, obeležavaju zaposleni u više od 200 aktivnih rudnika u našoj zemlji.

Dan rudara je ustanovljen u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je danas u sastavu "Rembasa", počeo štrajk zbog lošeg položaja rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

Neposredni povod štrajku u Senjskom rudniku te godine, 50 godina posle pronalaska i početka kopanja uglja u Senju, bilo je "otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista.

Za devet dana štrajka, zapisali su hroničari tog vremena, rudari Senjskog rudnika su "izborili povratak na posao dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje".

Inače, od rudarstva u Srbiji danas živi više od 20.000 porodica.

Rudari u Srbiji imaju beneficirani radni staž, na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada.

Prosečna zarada rudara u Srbiji, međutim, i dalje je niska i iznosi od 30.000 do 50.000 dinara.

Iako se u rudnicima sprovode mere zaštite i kontrola i nadzor nad uvođenjem tih mera, i dalje postoje rudnici u kojima su te mere na niskom nivou, posebno u onima koji su prošli neuspešnu privatizaciju.

Prema dostupnim podacima u Srbiji posluje 270 preduzeća koja se bave eksploatacijom mineralnih sirovina i 20 preduzeća za geološka istraživanja mineralnih sirovina.

Rudarske kompanije su krajem 2009. zapošljavale oko 25.000 radnika, a broj zaposlenih u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom iznosi od 5.500 do 6.000 radnika.

Među najvećim rudnicima u Srbiji su površinski kop Rudarskog basena Kolubara, koji je u sastavu Elektroprivrede Srbije i rudnici bakra Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Nema komentara.

Ostavi komentar