Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 06. 2012.

Autor: 1

Zeleni karton - još jedan trošak

Za putovanje automobilom više nije potreban zeleni karton za ulazak u države EU, kao ni za Hrvatsku ili Švajcarsku. Međutim, to ne važi za Makedoniju i BiH, što je naišlo na ogorčenje kod mnogih koji sopstvenim prevozom planiraju odlazak na letovanje u Grčku.

Zeleni karton za Makedoniju u sklopu paketa putnog osiguranja košta oko 2.000 dinara, To je za mnoge građane značajan izdatak, s obzirom da na ekonomsku situaciju u zemlji, kaže Davorka Mitrović iz Delta Đenerali osiguranja u Požarevcu.

Ona navodi da ljudi klijenti zbog ove situacije uglavnom  burno reaguju. Dodatni problem je što zeleni karton ne važi godinu dana, već do isteka polise osiguranja.

Zeleni karton je zamena za polisu autoodgovornosti za zemlju koju pokriva. On nije obavezan i sve veći broj klijenata osiguranja se odlučuje da ide na rizik i da ga ne kupuje, kaže Mitrović.

Zelena karta prevoznicima koji često putuju ne predstavlja opterećenje, ali građanima koji jednom u godinu dana ulaze na teritoriju BiH ili Makedonije nije isplativa.

Srbija je od 1. janura ove godine član Multilateralnog sporazuma, po kojem je za putovanje automobilom u većini država dovoljna registarska oznaka odnosno registraciona nalepnica, što nije slučaj i sa pomenute dve susedne zemlje.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije