Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

14. 06. 2012.

Autor: 1

Rudarski sistem zaslužan za ugalj i mamute

TE KO Kostolac su danas obeležile treću godišnjicu puštanja u rad savremenog rudarskog sistema za iskop uglja na površinskom kopu „Drmno“. Upravo na ovom kopu otkrivene su kosti za sada sedam mamuta.

TE KO Kostolac investirale su značajna sredstva kako bi unapredile iskorišćenost kopa Drmno i povećale proizvodnju uglja i električne energije. U peti BTO sistem na Drmnu uloženo je oko62 miliona evra, a montaža je trajala od 2007. do sredine 2009.godine.

Zahvaljujući ovom sistemu podignut je kapacitet iskopa na kopu Drmno sa 6,5 na 9 miliona tona uglja godišnje.

Direktor TE KO Kostolac Dragan Jovanović kaže da je to iznad zacrtanog plana, ali da se očekuje dalje povećanje proizvodnje.

On je napomenuo i da je zahvaljujući  puštanju u rad ovog sistema došlo do značajnih arheoloških otkrića i da su, upravo na Drmnu otkriveni ostaci nekoliko mamuta.

Jovanović je dodao da mu nije drago što će zbog otkrića TE KO biti prinuđen da koristi nove tehnologije koje će koštati, ali i istakao da će od toga svi imati koristi.

Zahvaljujući ovom sistemu Kostolac više ne mora da strahuje da li će biti dovoljno uglja i da li će se održati proizvodnja na očekivanom nivou, zaključio je Jovanović.

Nema komentara.

Ostavi komentar