Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

14. 06. 2012. Strazbur, Požarevac

Autor: 2 Izvor: Tanjug

Pretrpani zatvori u Srbiji

Komitet Saveta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) objavio je izveštaj o poseti Srbiji koju je obavio u februaru prošle godine, naglašavajući da je jedan od najvećih problema pretrpanost zatvora.

U rezimeu izveštaja stoji da je delegacija CPT dobila nekoliko navoda o zlostavljanju od strane policijskih službenika, uključujući maloletnike i da je reč o šamaranju, udarcima nogama i policijskim palicama za vreme hapšenja ili za vreme ispitivanja osumnjičenih u policijskim stanicama.

Delegacija Saveta Evrope dobila je podatke da je slučajeva zlostavljanja bilo i u beogradskom Okružnom zatvoru i u zatvoru Zabela u Požarevcu.

CTP je preporučio vlastima Srbije da podsete policajce da su svi oblici zlostavljanja neprihvatljivi i da će biti predmet ozbiljnih sankcija.

U odgovoru srpskih vlasti na ovu primedbu navedeno je da su pokrenuti krivični i disciplinski postupci protiv službenika koji su izvršili navodna zlostavljanja, kao i druge mere u skladu sa preporukama CTP.

Prenatrpanost je problem u svim zatvorima u Srbiji, a naročito u beogradskom Okružnom zatvoru, a u izveštaju se apeluje na vlasti u Srbiji da udvostruče svoje napore kako bi ovaj problem bio prevaziđen.

Izveštaj je, takođe, kritičan prema režimu za pritvorenike koji su zatvoreni u svojim ćelijama po 23 časa dnevno više meseci.

U odgovoru srpskih vlasti na ove primedbe navedeno je da je u planu izgradnja tri nova zatvora, kao i da su organizovane dodatne društvene i sportske aktivnosti za zatvorenike.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije